Romantikus Írók Tárháza

Victoria Holt
1906-1993

Google
 

Victoria Holt Eleanor Alice Burford Hibbertet, az olvasók Victoria Holt, Philippa Carr, és Jean Plaidy néven ismerhetik. Az írónő egyike volt a világ leginkább kedvelt íróinak. Karriere öt évtizedet ívelt át és ő volt az előfutára a " Queen of Romantic Suspense"-nek. Ennek a romantikus-alműfajnak a kialakulása akkor kezdődött, amikor első bestsellere a Mistress of Mellyn 1960-ban megjelent, ezt a könyvet akkor gótikus románcnak minősítették. Az írói stílusa később más írókra is nagy hatást gyakorolt.

Eleanor 1906. szeptember 1-jén, Londonban született, bár ez az adat nem 100%-os, mert éppúgy titkolta, mint magánéletét. A másik születési dátum, ami még felmerült 1910. Már egészen fiatalon elkezdett írni, de 1949-ig egyetlen könyvét sem publikálták. Első történelmi regényét Jean Plaidy álnéven írta. Ez a könyv nem ismertette meg a hírnévvel, de minden következő könyvével az olvasótábora is egyenes arányban nőtt.

Végül az írásai felkeltették egy amerikai kiadó érdeklődését, aki hitt abban, hogy Eleanor potenciális sikerkönyv íróvá válhat. Szerződést kötöttek egy könyvre, ami kombinálta a romantikát, a gótikus, sötét elemekkel. Ekkor vette fel ügynöke javaslatára a Victoria Holt nevet, és már ezen a néven publikálták a Mistress of Mellyn (Mellyn úrnője) című regényét, ami azonnal sikerkönyv lett.

A '70-es évek elején, Eleanor felvett egy másik álnevet, és Philippa Carr néven publikálta a St. Bruno, vagy más néven az Anglia lányai szériát, ami egy hosszadalmas családregény. Továbbra is folytatta történelmi regényeinek publikálását Jean Plaidy néven, és Victoria Holt néven is folytatta munkásságát egészen 1993. január 18-án bekövetkezett haláláig.

Ez idő alatt több mint 200 romantikus regény írt hét írói álnevet használva (Victoria Holt, Philipa Carr, Jean Plaidy, Eleanor Hibbert, Kahtleen Kellow, Eleanor Burford, Ellalice Tate)

Bizonyos kritikusok szerint művei a "szemét" kategóriába tartoznak, mások viszont kiemelik alapos történelmi háttérismereteit, mesélői tehetségét, és jól kidolgozott, erős női karaktereit. Ettől függetlenül olvasók milliói zárták szívükbe műveit, melyeket az évek során legalább 20 nyelvre fordítottak le.

 

 

Magyarul megjelent könyvei:

 

 

Normann trilógia

1. A Fattyú Király (The Bastard King 1974)

A Fattyú Király"Matilda a sérüléseit szemlélte, és nagyon meg volt velük elégedve. Hogy megcibálta Vilmos a haját! Vajon megcsodálta? Észre kellett vennie, milyen hosszú és aranyszínű! Amikor kiereszti a fonatokból, úgy öleli körül, mint egy köpeny. Látnia kellett, mikor annál fogva húzta le a lováról. Micsoda szemtelenség...! Nem tudja elfelejteni. - Apám, én döntöttem. Férjhez megyek Normandia hercegéhez. - Az a férfi kegyetlenül bánt veled. - Bedobott az árokba, a hajamnál fogva ragadott meg. Azt hiszem, nagy örömmel tette tönkre a köntösömet és karmolta össze a bőrömet. Mindenki félt tőle... kivéve engem. Én nem féltem. Csak izgatott voltam, hogy létezik a világon ilyen férfi. Ő az egyetlen, akihez hozzámennék. Végre egy igazi férfi, aki megszerzi, amit akar, és nem ismer félelmet." A szokatlan "lánykérés" előzménye, hogy Flandria hercegnője Mathilda, még mielőtt látta volna, fattyúnak nevezte kérőjét, Vilmost, Normandia hercegét. Fényes Róbert normann herceg és kedvese, Arlette szerelméből született a kezdetben Fattyú hercegnek csúfolt, ám utóbb Hódító Vilmosnak nevezett nagy király. A történelem egyik legnagyobb hadvezérének, Anglia első igazán jelentős uralkodójának életét ismerheti meg az olvasó e fordulatos, izgalmas regényből. Cselszövések, háborúk, szerelmek, családi viszályok és békülések közepette formálódik a középkori Európa. A történelemformáló események mellett nyomon követhetjük Vilmos és Matilda boldog, kilenc gyermekkel megáldott házasságának történetét is.

 

 

2. Az igazság bajnoka (The Lion of Justice 1975)

Az igazság bajnokaHódító Vilmos halála előtt felosztja birodalmát fiai között: Rufus Vilmos örökli az angol trónt, Róbert a normandiai hercegséget - Henriknek föld már nem marad, csak ötezer ezüstfont, s a jóslat, hogy egy napon még gazdagabb lesz mindkét bátyjánál. Ám sok, szegénységben eltöltött évet kell várni rá, hogy a jóslat beteljesedjék. A gáláns, a pénzt két kézzel szóró Róbert keresztes hadjáratra indul, de sereget is csak úgy tud felállítani, ha kölcsönkér Rufustól, s cserében zálogul hagyja hercegségét. Amíg Róbert a Szentföldön harcol, Rufus - akit a nép erkölcstelen életvitele és könyörtelen adói miatt megvet és gyűlöl - egy vadászat során váratlanul meghal. Henrik elérkezettnek látja az időt, hogy magához ragadja a hatalmat. Szentül megfogadja, hogy apjához méltó, igazságos kormányzással virágzó országot épít.

A harmadik rész még nem jelent meg.

 

 

 

Tudor Saga széria

 

Bogáncs és rózsa (The Thistle and the Rose 1963)
A széria 8. kötete

Bogáncs és rózsaTudor Margit a záloga annak a békének, amelyet apja VII. Henrik a skótokkal köt. Az angol uralkodó legidősebb gyermeke, a mindössze tizenkét éves hercegnő büszkén, ugyanakkor félve tekint közelgő házassága elé. Ám amint megpillantja nála tizenhat évvel idősebb férjét, IV. Jakabot, azon nyomban szerelemre lobban iránta. Jakab jóképű, elbűvölő férfi, ám amilyen kedves, olyan csalfa is. Margit hamarosan rádöbben szerelme nem elegendő ahhoz, hogy magához láncolja férjét. Házasságuk nem tart sokáig, hiszen Jakab életét veszti egy, az angol sereggel vívott csatában. Margitnak - aki angol hercegnő, ugyanakkor Skócia királynéja - kegyetlen választással kell szembenéznie: szülőföldje kedvesebb-e számára, vagy új hazája. Fia, V. Jakab mindössze egy éves, amikor fejére kerül a korona. A királyné hosszú éveken át elkeseredetten küzd fiáért, aki uralkodása első felében csak tehetetlen báb a francia- és az angolpárti frakció harcában. Margit - átélve egy botrányos második házasságot - elhatározza, hogy Skóciában marad és harcolni fog fiáért. Már-már úgy érzi, végre rátalált a boldogság. Válása után hozzámegy szeretőjéhez, ám hamarosan rá kell döbbennie, hogy átok ül rajta - valahányszor beleszeret egy férfiba, keserűen csalódnia kell. A legtöbb Tudorhoz hasonlóan Margit életét is zűrzavar és elkeseredett harcok jellemzik. Ám végül az ő unokája, Stuart Mária lesz az, aki egyesíti Angliát és Skóciát, ami által lehetővé válik, hogy a két nép végre békében éljen együtt.

 

 

 

A francia királyné (Mary, Queen of France 1964)
A széria 9. kötete

A francia királynéMary Rose hercegnő, VIII. Henrik húga, azon kevesek egyike, akit a király gyermekkoruk óta feltétel nélkül, rajongásig szeret. A szépséges, bájos, életvidám Mary a Tudor-család "aranygyermeke" mindenki kedvence, akinek nem létezik teljesíthetetlen kívánsága. Kivéve, mikor a házasságról születik döntés. Kislánykorában eljegyzik nagy birodalmak örökösével, a még szintén gyermek Kasztíliai Károly főherceggel. Ezt a jegyességet később fontosabb politikai és államérdekek miatt fölbontják, és Maryt - minden könyörgése ellenére - fivére férjhez adja XII. Lajos francia királyhoz. Az ártatlan, gyönyörű, tizenéves lánynak nincs választása, kénytelen Franciaországba hajózni, hogy a sosem látott, ismeretlen, öreg, betegeskedő uralkodó felesége legyen. Mary mindenkit elbűvöl a francia udvarban, még a jóképű, fiatal dauphint is, akinek régen várt trónra lépését megakadályozná, ha Lajosnak fia születne. Rövid házasság után a király meghal, és Mary ezúttal saját kezébe veszi sorsának irányítását. Szembeszegülve rettegett bátyja várható haragjával, állami és egyházi elvárásokkal és szokásokkal, keresztülviszi akaratát és titokban házasságot köt egyetlen, igazi, fiatalkori szerelmével, Charles Brandonnal. A rokonszenves, érzelemgazdag, ám céltudatos Mary Tudor lebilincselő, izgalmas, humort sem nélkülöző történetének során az olvasó Európa nagy királyi családjainak mindennapi életébe nyer betekintést.

 

 

 

Queens of England széria

 

 

A birodalom királynője (Queen of This Realm: The Story of Elizabeth I 1984)
Az Queens of England széria 2. kötete

A birodalom királynőjeArra volt hivatva, hogy uralkodjon egy országon, amely uralkodása negyven éve alatt a világ csodálatától övezett birodalommá vált. I. Erzsébet halálos veszélyekkel kikövezett ösvényen haladt a trónra lépés felé. Apja, VIII. Henrik törvénytelennek nyilvánította egy hatalmi játszma során, mely megváltoztatta Európa arculatát. Csaknem tönkretette a felelőtlen, nagyravágyó Thomas Seymourhoz fűződő első, kamaszkori románca. Halálos veszedelem fenyegette Edward öccse rövidre szabott uralkodását követően, amikor a fanatikus katolikus - a nép által "Véres Mária"-ként emlegetett - féltestvére foglalta el a trónt, aki olyannyira féltékeny volt a népszerű, a protestáns Anglia reménységének tekintett fiatal Erzsébetre, hogy felségárulás koholt vádjával a Towerbe záratta. Ám az ifjú hercegnő ragyogó politikai érzékének és okos türelmének köszönhetően elkerülte a neki szánt végzetes sorsot. Mária halála után megvalósult, amire szinte gyermekkorától tudatosan készült: elfoglalta a trónt. Miközben hideg fejjel, ravasz módszerekkel, ha kellett, kegyetlen eszközökkel irányította országa ügyeit, féltékeny, flörtölni szerető, hiú asszony volt. Végigkísérte életét szenvedélyes, időnként botrányoktól sem mentes szerelme Leicester lordja, Robert Dudley iránt. Játszva kosarazta ki Európa több uralkodóját és trónörökösét, de Leicesterhez sem ment hozzá, hogy ne kelljen osztoznia a trónon. Victoria Holt lebilincselő stílusban, ugyanakkor a történelmi eseményekhez híven követi végig a korszakalkotó nagy királynő életét.

 

4. A Tower asszonya (The Lady in the Tower 1986)
A széria 4. kötete

A Tower assonyaBoleyn Anna az angol történelem tragikus sorsú nőalakja. A fiatal lány sosem gondolta volna, hogy egyszer VIII. Henrik felesége lesz. Gyermekéveit Franciaországban töltötte, majd később az angol udvarhoz került. Ekkor még nem is sejtette, hogy a király szemet vetett rá. Anna kitartása, hogy megőrzi magát leendő férjének, csak még elszántabbá tette a királyt. Henrik miatta akart elválni első feleségétől, Aragóniai Katalintól - kezdetét vette az évekig tartó elkeseredett harc, ám a pápa, Katalin unoköccsétől, a spanyol uralkodótól való félelmében nem merte érvényteleníteni a házasságot. A csatározásba belefáradt Henrik végül úgy döntött, elszakad Rómától és megalapítja az anglikán egyházat. Miután már senki és semmi nem állt az útjában, 1533-ban nőül vette az erényes Boleyn Annát. Ám az ifjú királyné boldogsága nem tartott sokáig. Szembesülnie kellett a ténnyel, hogy férje szemében az utódlás kérdése a legfontosabb. De Katalinhoz hasonlóan ő is csalódást okozott: csak egy lánygyermekkel tudta őt megajándékozni, és Henrik hamarosan már Jane Seymourban vélte megtalálni születendő fia, a trónörökös anyját. Anna nem kerülhette el a végzetet. Mindössze huszonkilenc évet élt.

 

6. A korona árnyékában (In the Shadow of the Crown 1988)
A széria 6. kötete

A korona árnyékábanVIII. Henrik és Aragóniai Katalin lánya élete első éveiben apja szeme fénye. Hamarosan azonban rá kell döbbennie, hogy uralkodói körökben mindent a politika diktál. Amikor VIII. Henrik Boleyn Anna miatt elszakad a római katolikus egyháztól, Mária törvénytelen gyermekké válik - apja elküldi a királyi udvartól és megfosztja hercegnői címétől. A tizenkét éves kislányt elszakítják imádott édesanyjától, így fiatalkorában a politikai játszmák áldozatának szerepében találja magát: többször is eljegyzik, ám végül mindegyik eljegyzést felbontják. VIII. Henriket fia, a már az anglikán egyház tanításai szerint nevelt Edward követi, ám amikor néhány évnyi uralkodás után meghal, Mária kerül Anglia trónjára, immár törvényes királynőként. Gyermekkorában, akárcsak édesanyja, Mária is a katolikus hithez menekül, és trónra kerülését Isten jelének tekinti. Úgy érzi, küldetése van: vissza kell vezetnie népét az egyetlen igaz hithez, s Rómához. Elvakult tanácsadói hatására üldözni kezdi az anglikán egyház híveit, és az eretnekégetésekkel elnyeri a Véres Mária nevet.

 

11. Rózsa tövis nélkül (The Rose Without a Thorn 1993)
A széria 11. kötete

Rózsa tövis nélkülVIII. Henrik feleségei
A nemes, nagy hatalommal és jelentőséggel bíró Howard család egy elszegényedett tagjának nyolc gyermeke közül az egyiket, a tízéves Katherine-t magához veszi nagyanyja, Norfolk hercegné. A jó szándékú, nyíltszívű, ám tanulatlan naiv és befolyásolható kislányt megszédíti a szokatlan környezet. Nagyanyját teljesen lefoglalja másik unokája, Boleyn Anna királyné tragédiába forduló, szédítő karrierje, nagybátyját, Norfolk herceget pedig az államügyek, a király körüli intrikák kötik le. Katherine élete felelőtlen szolgálók, udvaroncok társaságában telik, szeretetvágya, tapasztalatlansága korai szerelemnek képzelt kalandokba kergetik. Élete nagy fordulatot vesz, amikor az Udvarba kerül Henrik király negyedik feleségének udvarhölgyeként. Az igazi szerelem is rátalál, de nem teljesedhet be, mert a gyönyörű, életvidám fiatal lányra szemet vet a boldogtalan, öregedő király, és feleségül kéri. A káprázatos, csillogó élet, a hatalommal járó örömök, a király odaadó szerelme csak rövid ideig tartó boldogságot hoz Howard Katalin királyné számára. A múlt árnyai, az ellenállhatatlan szerelem, az intrikák, a számára szinte felfoghatatlan hatalmi bonyodalmak és árulások miatt Henrik ötödik feleségének élete is tragikus véget ér.

 

 

 

 

Medici széria

 

Kígyóasszony (Madame Serpent 1951)

KígyóasszonyVictoria Holt újabb izgalmas regénysorozattal lepi meg olvasóit. Az első kötetből megismerhetjük Medici Katalint, aki tizennégy éves korában kénytelen engedelmeskedni hataloméhes rokonának, VII. Kelemen pápának: elhagyja otthonát, Itáliát, valamint gyermekkori szerelmét, és hozzámegy a francia király második fiához, orleánsi Henrikhez. A király egy gyönyörű özvegyasszonyt, Diane de Poitierst bízta meg azzal, hogy fiából férfit faragjon. Henrik mogorva, visszahúzódó ember, a nála tizennyolc évvel idősebb asszony vonzerejének azonban képtelen ellenállni. A fiatal Katalinnak nemcsak a nála idősebb és jóval tapasztaltabb asszonnyal kell felvennie a harcot, de a férjével is, aki még találkozásuk előtt makacsul eldönti, gyűlölni fogja itáliai feleségét. Katalinnak nemcsak új népének ellenszenvét kell elviselnie, de férjének megalázó, pusztán kötelességtudatból tett éjszakai látogatásait is. Bár apósa Henrik halála után ő is a trónra kerül, az új királyt mégsem ő irányítja, hanem vetélytársnője. A francia nép sem őt, hanem Dianet tekinti királynéjának. A rengeteg megaláztatás és a férje szerelméért folytatott elkeseredett és eredménytelen harc végül megkeményíti Katalin szívét - Henrik halálával az asszony a szerelmes itáliai lányt is örökre eltemeti.

 

 

Az olasz nő (The Italian Woman 1952)

Az olasz nő"Az olasz nő c. regényemben megkiséreltem bemutatni Medici Katalint élete derekán, amikor már nem elhanyagolt feleség volt, s nem a legmegalázottabb Franciaország valamennyi királynője közül, hanem királyok nagy hatalmú édesanyja. Ezekben az években Katalin még nem az a hirhedt személyiség, amellyé élete végéhez közeledve vált, de már kiütköztek belőle annak a könyörtelen szörnyetegnek a kétségtelen előjelei. életének nagy része bizonyos mértékben rejtély marad, még a rengeteg történeti kutatás sem képes feltárni előttünk, hogy ténylegesen elkövette-e valamennyi büntettet, amelyeket neki tulajdonitottak. Ebben a tekintetben a regényírással könnyebb helyzetben van , mint a történész. Ez utóbbi teóriákat állít , mig az iró tetszése szerint dönthet, hiszen regényének - a puszta fikcióinak - a célja a valóság egy illúziójának megteremtése, s az írónak soha nincsenek kétségei szereplői motivációit és tetteit illetően." A magyar olvasók körében már jól ismert irónő, Jean Plaidy ezekkel a szavakkal indítja útjára legújabb történelmi témájú regényét, amely az inkvizició, a könyörtelen vallásháborúk korába vezet el bennünket. Hatalmi harcok, képmutatás, végzetes szenvedélyek, gátlástalanság, érdekütközések, önérvényesítés bármi áron. S a keserű felismerés, hogy a történelem egyre csak ismétli önmagát.

 

 

Jezabel királyné (Queen Jezebel 1953)

Jezabel királynéA Medici-trilógia izgalmakban és fordulatokban bővelkedő befejező kötetében a világtörténelem egyik legszörnyűbb jelenetének, a Szent Bertalan éji mészárlásnak megidézésével folytatódik a "Kígyóasszony", a hírhedt Medici Katalin élettörténete. Az olvasó nyomon követheti "Az olasz nő" zseniális, ám aljas cselszövéseit, egyúttal betekinthet a királyi hálószobák sejtelmes félhomályába, a méregkeverők műhelyébe, vagy a börtönök sötét celláiba egyaránt. A hatalmi harcokat sűrűn átszövik a tragikus, felemelő, olykor számító szerelmek, ám ezek a szálak végül mind összefutnak a francia trón anyakirálynéja, Medici Katalin kezében.

 

 

 

 

Lucrezia Borgia széria

 

Victoria Holt Jean Plaidy álnéven a történelem híres asszonyainak életéről írt regényeket, azért remélem az Anglia lányai széria hiányzó részeit is ki fogja adni a kiadó.

Victoria Holt Jean Plaidy írói néven ezer év európai nagyasszonyainak életét írta meg fordulatos, de történelmileg mindig hiteles regényekben. A középkori Angliában uralkodó Plantagenet-ház lányaitól Viktória királynőig mutatja be Európa uralkodó nőit, és uralkodóinak - sokszor a királyoknál is nagyobb hatalommal bíró - asszonyait. Franciaország Medici királynői (Mária és Katalin), a Tudor királynők (VIII. Henrik feleségei és lányai), a Stuartok, Kasztiliai Izabella, a francia forradalomban lefejezett Mária Antónia, a hírhedt Lucrezia Borgia - megannyi izgalmas, feledhetetlen nőalak. Lenyűgözően érdekes történeteket ír ezekről az asszonyokról, miközben az egyes szereplők köré mindig odafesti az adott kor színpompás és részleteiben is pontos freskóját.

A Hét domb madonnája (Madonna of the Seven Hills 1958)

A hét domb madonnájaLucrezia Borgia mindent szenvedéllyel csinált: tüzesen szeretett és könyörtelenül gyűlölt.
Nem volt még egy nő Rómában, aki versenyezhetett volna kivételes szépségével és korlátlan hatalmával. Vl. Sándor pápa egyetlen lányaként minden gazdagságot és előjogot megkapott. Borgiának lenni azonban azt is jelentette, hogy az illető felelőséggel tartozik a családjának, s ez a kötelezettség mindennél előbbre való. Lucrezia korán megtanulta, hogy számára a szerelem és a házasság nem egy és ugyanaz, a kettő gyakran különválik, s az utóbbiról nem dönthet szabadon. Egy Borgia életét szigorú követelmények szabályozták, és ezt a sorsot Lucrezia sem kerülhette el....

 

 

Találkozás Lucreziával (Light on Lucrezia 1958)

Találkozás LucreziávalLucrezia Borgia története tovább folytatódik.

Különleges élményt kínáló, nagy ívű regényciklussal örvendezteti meg olvasóit az egész világon népszerű szerzőnő, aki ezer év európai nagyasszonyainak életét írja meg fordulatos, de történelmileg mindig hiteles regényekben. Ki is valójában Lucrezia Borgia? Egyesek szerint gyönyörű csábító, míg mások szerint gyilkos, aki bűnös viszonyt folytat saját bátyjával. Egy dologban azonban mindenki egyetértett - nem akadt nála szebb és veszélyesebb nő egész Rómában... Az izgalmas regény végén kiderül, ki is volt ez a rejtélyes asszony.

 

 

 

 

Mellyn úrnője (Misstress of Mellyn 1960)

Mellyn úrnőjeMartha Leigh-nek tulajdonképpen minden oka meglenne az elégedettségre. Elszegényedett úrilányként mi egyébre számíthat, mint hogy nevelőnőként elhelyezkedjen egy gazdag háznál. Cornwallban, az óceán partján emelkedő TreMellyn kúria pontosan ilyen, s Martha-nak tulajdonképpen a fogadtatása miatt sem lehet oka panaszra. Csak a gondjaira bízott kislány Alvean ne fogadná olyan ellenségesen! Miss Leigh-ben előbb csak a dac ébred fel az igazságtalan visszautasítástól, meg akarja mutatni, hogy erősebb, mint a makrancosnak hitt gyermek, ám ahogy jobban megismeri, megértőbbé válik, rájön, hogy a kislányt súlyos trauma érte. Mélyen rejlő, a család különös történetével kapcsolatos sebek, az anyja egy évvel korábbi, de máig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett halála okozta megrázkódtatás tette vadóccá. Martha Leigh-ben olthatatlan kíváncsiság ébred, elhatározza, hogy megszelidíti Alveant, s ennek során megfejti a TreMellyn család titkát. Ahogy fokozatosan feltárul előtte a múlt, úgy válik egyre izgalmasabbá, nyugtalanítóbbá számára a ház különös ura, Connan TreMellyn is. Észre sem veszi, és az érdeklődés olthatatlan, soha be nem teljesülőnek hitt szerelmbe fordul át, s maga Martha döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy az érzés kölcsönös. Ahhoz azonban, hogy boldogságuk beteljesedjen, még sok megpróbáltatáson, veszélyen kell túljutnia, s mire Mellyn új úrnője elfoglalhatja helyét férje oldalán, az is kiderül, mi lett a sorsa rejtélyes körülmények között eltűnt elődjének.

 

 

 

 

A Kirkland kastély titka (Kirkland Revels 1962)

Jó szerencsét
A félárva Catherine Corner szülőházának nyomasztó hangulata elől a házasságba menekül. Férjében és kutyájában igazi barátokra lel, ám a felhőtlen nyugalom új otthona, a kastély falai között csupán tiszavirág életűnek bizonyul. Catherine rövid idő alatt gyanús körülmények közepette mindkét szeretett lényt elveszíti, s ezzel elkezdődnek a rettenet hónapjai. Árnyakkal, a kastély valóságos lakóival és önnön kétségeivel viaskodva a lánynak nem marad más választása, mint megküzdeni a láthatatlan ellenséggel, aki a megszületendő fia életére tör. Victoria Holt ezúttal a yorkshirei lápvidék zord, titkokkal és hiedelmekkel átszőtt világába vezeti el az olvasót, s kínál izgalmas kikapcsolódást a romantikus kalandok kedvelőinek.

 

 

 

 

A kísértetház asszonya (Bride of Pendoric 1963)

A kísértetház asszonyaVictoria Holt újabb romantikus regényének hősei ezúttal a legendás, babonákkal terhes valamikori kelták lakta vidéken, a festői szépségű Cornwallban élik kalandos életüket. Favel Farrington Capri szigetéről kerül az ősi Pendorric kastélyba, ahol kálváriája elkezdődik. A hiedelem szerint átok sújtja a családot, kísértet jár a falak között, s csak az alkalmas pillanatot várja, hogy hősnőnket magával vihesse a túlvilágra. Az események a babonát erősítik, Favel egyre biztosabb benne, hogy az életére törnek. De ki, földöntúli hatalmak, vagy valaki más? Csalódás, féltékenység, félelem, gyanú, bizonytalanság... Victoria Holt regénye izgalmakban meglepetésekben bővelkedve jut el a végkifejletig.

 

 

 

 

A hetedik szűz legendája (The Legend of the Seventh Virgin 1965)

A hetedik szűz legendájaAz árva gyerekként nagyanyjánál nevelkedő Kerensa nagyratörő álmokat dédelget: ő akar a környéken uralkodó St. Larnston család úrnője lenni. Az álmai megvalósítása érdekében mindenre kapható Kerensa - munkát keresve - gyermekfejjel kiáll a trelinkeli vásárba., ahol a helyi lelkész lánya, Mellyora - a később egész életen át hűséges barátnő - menti meg a rabszolgamunkától. Felcseperedve, Mellyora segítségével meghívást kap - még ha kis trükk-kel is - St. Larnstonék báljára. A kővé vált szűznek és a befalazott hetediknek a története kedvelt legendaként él a környékbeliek körében. Milyen szerepet játszanak a hajdani szüzek, valamint a hús-vér Johnny St. Larnston, Dick Kimbor (a nagy szerelem), valamint Mellyora Kerensa álmának megvalósításában? Milyen ármányok segítéségvel éri el célját Kerensa, ha egyáltalán eléri? Mekkora árat kell fizetni a megálmodott boldogságért? S végül valóban ott találja-e meg a boldogságot, a szerelmet Kerensa, ahol reméli?

 

 

 

 

 

A múlt árnyai (Manfreya in the Morning 1966)

A múlt árnyaiHarriet Delvanei számára Menfreya impozáns kastélya a cornwalli tengerparton, mindig a boldogság és a jókedv fellegvára volt. De ez megváltozik, amikor menyasszonyként tér vissza a kastélyba. Akkor Harriet megismeri az épületet körüllengő legendát, amely becstelenségről, féltékenységről és gyilkosságról mesél. A legenda szerint, ha a Menfreya toronyórája megáll, akkor valakinek meg kell halnia...

 

 

 

 

 

A kastély ura (The King of the Castle 1967)

A kastély uraDallas Lawsonnak huszonnyolc éves koráig - egy rövid és nem is igazán heves románcot leszámítva - egyetlen szerelme volt csupán, a festészet. A tehetséges, építész apja mellett kiváló szakemberré érett restaurátornő élete akkor vesz éles fordulatot, amikor apja elvesztése után, hogy ne váljon nincstelen földönfutóvá, elfogadja Lothar de la Talle gróf megbízását képtára kivételes kincseinek restaurálására. A gaillard-i kastély és különös, rejtélyektől övezett ura azonnal rabul ejti a józanságára, az érzelmek csábítását elutasító megfontoltságára büszke fiatal nőt. Kíváncsisága, s olthatatlan vágya, hogy környezetében mindent - képet és embert is - restauráljon, jobbá tegyen, arra ösztönzi Dallast, hogy kiderítse: mi igaz a grófról hallott legendákból, valóban feleséggyilkos-e Lothar de la Talle, vagy csupán egy alaptalanul megrágalmazott, a rásütött bélyeget méltósággal viselő ember. S ahogy oszlik a Chateau Gaillard lakóinak jellemét eltakaró homály, s megoldódik a száz éve eltűnt híres de la Talle smaragdok rejtélye, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá Dallas tévedése: nem az a józan, érzelmeit ésszel kontrolláló, megfontolt teremtés, akinek hitte magát, hanem szerelmes, boldogságra vágyó, és boldogságát kiharcolni is képes fiatal nő.

 

 

 

 

A királyné vallomása (The Queen's Confession: The Story of Marie-Antoinette 1968)

A királyné vallomásaA tizenöt éves Mária Antónia sorsát a nagyhatalmak közötti viszony határozza meg. Mivel a francia és osztrák vezetők úgy vélik, az a helyes, ha a két ország közötti szövetség tovább erősödik, eldöntetik, hogy Mária Terézia lánya, Mária Antónia a francia trónörökös felesége lesz. Mária Antóniának, ha akar, ha nem, franciává kell válnia. Amikor megérkezik Franciaországba, már a neve sem a régi: Marie Antoinette-nek hívják. A franciák szeretettel fogadják, rajonganak érte. A párizsi polgármester szerint "kétszázezer férfi szeretett belé", amikor először járt a fővárosban. Senki, de legkevésbé ő maga gondolná, hogy ugyanezek az emberek néhány év múlva már azt üvöltözték Párizs utcáin: "Lámpavasra Antoinette-tel!" Maria Antoinette regényes önéletrajzából megtudhatja az olvasó, hogy mi minden történt néhány év alatt, miért lett a végtelenül népszerű királynéból gyűlölt figura. Mi az igazság a "nyakék botrány" körül? Marie Antoinette valóban könnyelmű és léha asszony volt? Valóban hűtlen volt férjéhez, a francia királyhoz? Mindenesetre: amíg ő "táncolt", elkezdődött a forradalom és bekövetkezett a tragédia. A francia forradalom eseményeit is - igaz, sajátos szempontból - felelevenítő, a valóságos tényeket fiktív elemekkel kiegészítő regényből nem csak ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó.

 

 

 

 

Homoksír (The Shivering Sands 1969)

HomoksírCaroline Verlaine a kenti tengerparton fekvő Lovat Stancybe utazik, hogy a római kori ásatásoknál titokzatos körülmények között eltűnt nővére után kutasson. Zongoratanárnőnek szegődik Sir William Stacy, családi tragédiákkal és bonyolult szerelmi kapcsolatokkal átszőtt kastélyába. Zavarbaejtő világba találja magát, a múlt sötét, fenyegető árnyai minduntalan felbukkannak a komor falak között, s a birtok lakói nemcsak makacsul őrzik rejtett titkaikat. Gyilkosságok és merényletek követik egymást, s az eltökélten nyomozó Caroline is életveszélybe kerül. Csak vakszerencséjének köszönheti, hogy nem kell az életével fizetnie a titkok kiderítéséért. A megoldás tragikus és megdöbbentő. Victoria Holt új regénye, a Homoksír szenzációsan ötvözi az izgalmat a romantikával, a fordulatos cselekményt a szerelemmel.

 

 

 

 

A titokzatos asszony (The Secret Woman 1970)

A titokzatosAnna Brett szülei Indiában élnek, ezért a kislány hogy angol iskolába járhasson - Charlotte nénihez, a nénjéhez kerül, egy folyóparti kisvárosba. Szülei váratlan halála után a nénikéje lesz a gyámja. Annát igazából két dolog érdekli: nénikéje munkája és szenvedélye, a régiségkereskedés, meg a házuk szomszédságában álló, titokzatos Crediton kastély, illetve annak lakói. Különösképpen Redvers Stretton, a tengerész, a kastély urának törvénytelen fia kelti fel az érdeklődését. Anna már kislány korában szerelemre gyúl a rejtélyes és roppant vonzó férfiú iránt. Sokáig úgy tűnik, hogy a vonzalom kölcsönös, ám Redvers egyszer egy ifjú, polinéziai feleséggel tér vissza az egyik hajóútról. Miután súlyosan beteg nénikéje rejtélyes körülmények között meghal (a jelek öngyilkosságra utalnak, de Anna képtelen elhinni, hogy nagynénje önkezével vetett volna végett életének), a lányra iszonyatos terhek nehezednek. A kisváros lakói azt suttogják róla, hogy valamiképpen köze van nénikéje halálához, hiszen nagy vagyont örökölt. A valóság azonban egészen más: lényegében csak adósságok maradtak utána, és kilátástalannak tűnik a helyzete. Nem remélt lehetőség kínálkozik: Lady Crediton nevelőnek alkalmazza unokája mellé, és Annának egy csendes-óceáni szigetre vezető hajóútra kell elkísérnie a kisfiút. Nem tétovázik, elfogadja az ajánlatot, úgy érzi ez az egyetlen lehetősége arra, hogy új életet kezdjen. A hajó sok-sok utasa között ott van egyetlen barátnője is, a testvérként szeretett Chantel, aki annak idején Charlotte néni megbetegedése után, ápolónőként került a házhoz, és most Redvers gyengélkedő felesége mellett kell lennie a hosszú úton. A rejtélyes haláleset, a Crediton család sötét titkaival kapcsolatos kérdésekre a különös szokások, babonás hiedelmek világában, Coralle szigetén kap választ Anna és az olvasó.

 

 

 

 

A hiúz árnyéka (Shadow of the Lynxs 1971)

A hiúz árnyékaNora Tamasin tizenhétéves korában elveszíti az édesapját, aki addig egyedül nevelte, s elutazik Angliából Ausztráliába, a Hiúzhoz, leendő gyámapjához. Nora szorongva indul el, hisz semmit sem tuda az idegen országról, s azokról az emberekről, akik ott várják, csak amit az apja írt neki a Hiúzról. Ki lehet ez a titokzatos, megfoghatatlan, rendkívüli ember, s miért féli vagy isteníti mindenki, akivel csak találkozik? Hamarosan kiderül, hogy a hatása valóban lenyűgöző, s Nora olyan érzelmi csapdába kerül, amelyből egy életen át nincs menekvés. A szerelem, gyűlölet, szerelemféltés, bosszúvágy, félelem és boldogság hálójában telnek napjai, s tragédiák egész sora kell ahhoz, hogy rádöbbenjen, mindvégig tévúton járt. Victoria Holt nagysikerű regénysorozatának egy újabb gyöngyszemét veheti kezébe az olvasó.

 

 

 

 

A hetedik holdtölte (On the Night of the Seventh Moon 1972)

A hetedik holdtölteEgy réges-régi Fekete erdei legenda szerint a hetedik holdtölte éjszakája Lokinak, a bajkeverés istenének ünnepe. Ilyenkor a földön is megengedett a féktelenség, a dal, a tánc, a szerelem. A hetedik holdtölte ünnepének varázsos éjszakáján édesanyja szülőföldjén beteljesül Helena Trant dédelgetett álma, de csak azért, hogy nem sokkal utána az ellenkezőjére forduljon minden. A fiatal angol lányra gyötrelmes, kétségbeejtő évek várnak, az álom sokkal inkább lidércnyomásra emlékeztet. Helenanak újra vissza kell térnie német földre, hogy végre megtudja, mi is történt vele azon a rejtélyes éjszakán. Ám odáig hosszú az út, amely féltékenységgel, intrikával, gonosz indulatokkal, ismeretlen veszélyekkel van kikövezve. Victoria Holt fordulatokban, kalandokban, izgalmakban és romantikus érzelmekben gazdag regénye ezúttal is kellemes, felejthetetlen perceket kínál olvasóinak.

 

 

 

 

Királyok átka (The Curse of the Kings 1973)

Királyok átkaJudith Osmond kislánykora óta romantikus álmot dédelget magában: Tybalt Travers, a kiváló régész felesége szeretne lenni. És bármennyire képtelennek tűnik is az álom - hiszen Judith nem büszkélkedhet társadalmi ranggal, csupán társalkodónő egy kiállhatatlan vénasszony mellett -, mégis megvalósul: Tybalt megkéri a kezét, és hamarosan összeházasodnak. Tybalt Traves expedíciót szervez Egyiptomba. Nemcsak a jelentős régészeti feltárás a cél, hanem az is, hogy Tybalt kiderítse: apjának miért kellett meghalnia néhány hónappal korábban, ugyanezen a helyszínen zajló ásatásokon. Judith - most már Lady Travers -, természetesen elkíséri férjét az expedícióra. Egyiptomban, a fáraók földjén, a rejtélyek, a különleges szokások, különös hiedelmek világában folytatódik a történet. Judith egyre jobban elbizonytalanodik, kétségek gyötrik: valóban szereti őt a férje? Tybalt ugyanis egyre furcsábban viselkedik, Judith lassan elhidegül a férjétől, majd félni kezd tőle. Valóban tartania kell a férjétől, vagy csak a képzelete játszik vele? És: vajon mi az alapja annak az ősi hiedelemnek, hogy a fáraók átka lesújt azokra, akik megzavarják a sírhelyek nyugalmát? Az expedíció sikertelensége, a végzetes baleset talán az ősi átokkal magyarázható? A regény végén, számos fordulat és kaland után Judith és az olvasó megkapja a választ a kérdésekre.

 

 

 

 

A kegyelem istennője (The House of a Thousand Lanterns 1974)

A bűvölet álarcaEgy titokzatosan csengő név, egy ház valahol messze a Távol-keleten, amely már gyerekkorában is felgyújtotta Jane Lindsay képzeletét, ám még csak nem is remélheti, hogy valaha is látni fogja az Ezer Lampion Házát. Az álom azonban váratlanul valósággá lesz, s Jane élete alaposan megváltozik. Egy gazdag műkereskedő feleségeként minden erejével igyekszik elfelejteni egykori szerelmét. Az Ezer Lampion Háza azonban rossz szemmel nézi újonnan meglelt boldogságát. Fenyegetően lecsapni készül áldozatára, miközben féltve őrzi titkát. Jane tudja, hogy meg kell fejtenie a rejtélyt, ha vissza akarja szerezni lelke nyugalmát... Victoria Holt ezúttal sem okoz csalódást olvasóinak, lebilincselően izgalmas története a kelet titokzatos világát, misztikáját s a szerelem hatalmát varázsolja elénk.

 

 

 

 

A vörös szoba titka (Lord of the Far Island 1975)

A vörös szoba titkaEllen Kellaway gazdag nagynénje házában megtűrt rokonként nevelkedik, amikor egy szép napon rámosolyog a szerencse, s feleségül kéri egy gazdag fiatalember. Az események azonban rövid idő múltán titokzatos, drámai fordulatot vesznek. Ellen Londonból Cornwallba menekül, s ott ismerkedik meg soha nem látott családjával, mindenekelőtt a távoli, virágzó sziget mindenható urával, aki szenvedélyesen ragaszkodik a birodalmához, s ezért bármire képes...

 

 

 

 

 

Alkonyi zöld villám (The Pride of the Peacock 1976)

Alkonyi zöld villámJessica Clavering családja a családfő szerencséjáték szenvedélyének eredményeként elszegényedett. Kénytelen volt eladni az ősi hajlékot, Oakland Hallt, és a birtokot határoló patak túloldalára költöztek, a Dower-házba. Jessica innen lopakodik át Oakland új gazdájához, az Ausztráliában opálbányászatból meggazdagodott - és Oaklandot a Clavering család fejétől szerencsjátékon elnyerő - Ben Hennikerhez. Itt tudja meg, hogy az anyjának hitt Mrs. Clavering valójában a nagyanyja. Igazi anyja ugyanis öngyilkos lett. Jessica anyja azért vetett véget életének, mert a lány apja a kitűzött házasságkötés előtt eltűnt Oaklandból. Az apát, eltűnése után azzal gyanusították meg, hogy megbabonázta a mindenki által megcsodált és balszerencsét hordozónak tartott világszép opál, az Alkonyi Zöld Villám, s a házasságkötés helyett inkább ellopta a követ, és eltűnt a nagyvilágban. Ben Henniker elhatározta, hogy halála előtt összeházasítja Jessicát az ő - házasságon kívül született - fiával, Joss Maddennel. A két fiatal vonakodva - de egyfelől a Dower-ház szeretetlenségéből való kiszakadás, másfelől a nagy vagyon öröklése ígéretének engedve - összeházasodik. Ben halála után Ausztráliába utaznak, ahol megkezdődnek Jessica hányattatásai. Egyfelől a Bentől örökölt cég társtulajdonosaként igyekszik minél gyorsabban beletanulni az opálbányászat és -kereskedelem tudományába, másfelől folyik a hajsza a gyilkosságokat is gerjesztő Alkonyi Zöld Villám felkutatására, a kőhöz fűződő megannyi rejtély kibogozására.

 

 

 

 

Ördög a lovon (Devil on Horseback 1977)

Ördög a lovonFontaine Delibes gróf szívdobogtatóan vonzó, s ijesztően határozott, parancsoláshoz szokott erőszakos, és engedelmességet követelő nagyúr volt, Minella Maddox, a gróf lányának tanítónője és barátnője viszont önálló, határozott egyéniség. Mit tehet egy tizennnyolc éves lány, aki ellenállhatatlanul vonzódik egy férfihoz, de kilátástalan helyzetében is elfogadhatatlan számára a francia arisztokrata szeretőjének sokak által irigyelt szerepe? Képes-e még igaz szerelemre a cinikussá kopott, megszokott hatalmába belefáradt középkorú gróf, aki a francia forradalom előestéjén tisztán látja, hogyan dől romba körülötte megszokott világa? Eloszlatható-e a kétség, hogy Fontaine Delibes a gyilkosa feleségének, vagy a szörnyű bűn keltette iszonyatnál is erősebb a nem kívánt, de minden józan megfontolást elsöprő szerelem? A szerelem sötét oldalát is mesterien ábrázoló Victoria Holt lebilincselőan izgalmas regényében ad választ ezekre a kérdésekre.

 

 

 

 

Ellenségem a királynő (My Enemy, the Queen 1978)

Ellenségem a királynőA regény két meghatározó tizenhatodik századi nő történetét meséli el - egyik Lettice Knollys, a történet mesélője, a Boleyn ágon keresztül Erzsébet királynő rokona -, a másik maga Erzsébet. Erzsébet trónra kerülésével hozzátartozóit pozícióba kívánta helyezni. Lettice az udvartartásban kapott tisztséget, s így közeli kapcsolatba került a királynővel. Lettice gyorsan elnyerte Robert Dudley, a királynő kegyencének figyelmét, akiről többen úgy hitték, hogy hozzámenne a királynő, ha úgy adódna. Felismerve, hogy Dudley nem adta föl reményeit, hogy elvegye a királynőt, Lettice hozzáment Walter Devereouxhoz és letelepedett vidéken, ahol több gyermeknek adott életet, köztük Robertnek, aki Essex nehézsorsú címének várományosa lett. Mikor Lettice visszatért az udvarba, Dudleyval - akkor már Leicester hercegével - vonzalmuk ismét fellángolt. Megkockáztatták a királynő féltékeny rosszallását, és szeretők lettek, majd Walter Deveroux halálát követően egybekeltek. Erzsébet őrjöngött, amikor tudomást szerzett titkos házasságukról. Haragjában mindkettőjüket elzavarta az udvarból, s annak ellenére, hogy később megbékélt kedvencének "árulásával", úgy bűntette Lettice-t, hogy mindig maga mellett tartotta az udvarban Dudleyt. Még Leicester halála sem tudott véget vetni kettőjük konfliktusának. Erzsébet olthatatlan gyűlölete Lettice iránt nem lankadt. A két nő hosszú, keserű rivalizálása - akik ugyanazt a férfit szerették - még Essex tragédiáját követően sem ért véget, s csak Erzsébet halálával fejeződött be. Victoria Holt létező történelmi személyek életének kevéssé ismert drámai részleteit dolgozta fel hallatlanul érdekes regényében.

 

 

 

 

Tigrisugrás (Spring of the Tiger 1979)

TigrisugrásAz Ashington-nyakék szinte tökéletes gyöngysor, amelyet évszázadokon keresztül mindig az elsőszülött fiú felesége jogosult viselni. Ha rossz kezekbe jut, halál vár az illetéktelenre... Vajon Sarah szeretve gyűlölt férje mellett áldozatává válik-e a megmagyarázhatatlan végzetnek? Családi átok és keleti misztika egyesül az emberi szenvedélyek tüzével az Ashingtonok ősi angol kastélyában és a trópusi Ceylon szigetének teabirodalmában... Úgy tűnik, igaz a mondás: ahol a nap perzselőbb, ott a szerelem is forróbb, a gyűlölet is halálosabb. Vagy mindezek az indulatok a hűvös Angliában gyökereznek?

A tigris ugrásaA könyv A tigris ugrása címmel a Sierra kiadó gondozásában is megjelent.

 

 

 

 

 

A bűvölet álarca (Mask of the Enchantress 1980)

A bűvölet álarcaEgy titokzatos kirándulás s egy varázslatos kastély, amely már gyermekkorában rabul ejti és fogva tartja egy álmodozó, magányos kislány lelkét. Egy álom, amely a későbbiekben csodával határos módon valóra válik, majd egy távoli Ausztráliához közeli sziget, ahol Suewellyn végre idilli boldogságban élhet váratlanul meglelt szüleivel. Egy váratlan látogatás, amely visszaidézi a tragikus, viharos múltat, majd a katasztrófa, amely elsöpör mindent, s a kockázatos választás, amely hősnőnket álságos szerepben visszavezeti az álomkastélyba, hogy megtévesztéseken, csaláson s veszedelmeken át visszataláljon a boldogsághoz.

 

 

 

 

Júdáscsók (Judas Kiss 1981)

Júdás csókFrancine és Philippa szüleik elvesztése után kénytelenek egy olaszországi szigetről zsarnok nagyapjuk angliai kastélyába költözni. Francine, az idősebb nővér szembeszegül nagyapja akaratával, s a rá váró érdekházasság elöl szerelmével német földre szökik. Philippa, a húga csak évek múlva, véletlenül tudja meg, hogy nővérét abban az idegen országban megölték, a házasságát kétségbe vonták, s kétéves fiáról senki nem tud semmit. Miközben Philippa egyetlen vágya, hogy kiderítse Francine halálának körülményeit, s megtalálja a gyereket, viharfellegek gyülekeznek az ő feje fölött is. Egyik csapás a másik után szakad rá, míg végül egyszál maga marad a világban, s elindul, hogy utánajárjon a rejtélynek. Nem sejti, hogy az igazi veszedelem, az ármány és szerelem azon az ismeretlen kontinensen várja. Fordulatokban, meglepetésekben és fondorlatokban bővelkedik Victoria Holtnak ez a romantikus kalandregénye is, hogy aztán az utolsó oldalakon végre megoldódjon a rejtély.

 

 

 

 

Démoni szerető (The Demon Lover 1982)

Démoni szeretőKate Collison, egy híres angol festőcsalád sarjaként - szerencsétlenségére lánynak születve - örökli az ősök tehetségét. De mihez kezdhet a tehetségével egy olyan világban, ahol a férfiak dominálnak, s elképzelhetetlen, hogy a nő szabad és független életet éljen? Kap egy megbízást, hogy készítse el Centeville báró portréját, ami túl a megtiszteltetésen, egy kibontakozó festői karrier első lépcsőfoka. A báró - régi számláit kiegyenlítendő - Párizsba utazik, s így Kate is ott találja magát a Párizsért vívott csata kellős közepén. Ám a háború megpróbáltatásai könnyű kalandnak bizonyulnak a Centeville kastélyában rá leselkedő veszélyekhez képest. Megtévesztés és kiszolgáltatottság, megaláztatás és erőszak, gyűlölet és szerelem - ezek kísérik Victoria Holt romantikus hősnőjének kalandos és fájdalmas életútját.

 

 

 

 

 

Ábrándok (The Time of the Hunter's Moon 1983)

ÁbrándokTitokzatos idegen bukkan fel többször is Cordelia Grant életében, majd eltűnik, s nem marad utána más, csak egy név, egy örök álmát már húsz éve alvó férfi neve. Földöntúli szellem lett volna? Az élet megy tovább, Cordelia tanítói állást vállal a hírneves leánynevelő intézetben, ahol egy napon a feje tetejére áll minden. Az egyik növendék megszökik a szeretőjével, s mindenki egy "titokzatos idegen"-ről beszél.

 

 

 

 

 

A Landower örökség (The Landower Legacy 1984)

A Landower örökségCaroline Tressidor békében és nyugalomban éli kora ifjúságát egy gazdag házban, amikor váratlanul szembesül szülei sötét titkaival. A királynő uralkodásának ötvenedik évfordulójának ünnepségein az események drámai fordulatot vesznek, s ettől az egész élete megváltozik. Számkivetetté válik, akikben eddig bízott, sorra elfordulnak tőle, s száműzik egy távoli nagynénje cornwalli birtokára. A Tressidor kastélyban végre otthonra, szeretetre lel, ám az életét beárnyékolja a szomszéd Landower birtok lakóinak sorsa. Csalódások, keserűségek várják, s hiába ismeri meg a szerelmet, a beteljesülés egyre távolabbinak tűnik... Victoria Holt ezúttal is az ősi babonák, misztikus legendák földjére, Cornwallba vezeti el olvasóit, ahol minden megtörténhet.

 

 

 

 

A Paradicsom sziget (The Road to Paradise Island 1985)

A Paradicsom szigetEgy gondozatlan sír, egy befalazott szobában talált napló és térkép örökre megváltoztatja Annalice Mallory életét. Elindul az ismeretlenbe, hogy megtalálja nyomtalanul eltűnt bátyját és a rejtélyes Kincses Szigetet. Útközben megismerkedik a cukornádültetvényes Milton Hemminggel, s olyannyira a férfi bűvöletébe kerül, hogy már-már sajnálja nyugodt és biztonságos kapcsolatát Raymund Billinggel, akivel elindulása előtt félig-meddig eljegyezték egymást. Az utazás Annalice számára rémálommá válik. Menekülés, rettegés, kegyetlen erőszak, halál - ezek a kulcsszavai Victoria Holt legújabb romantikus kalandregényének.

 

 

 

 

A csalogány titka (Secret for a Nightingale 1986)

A csalogány titkaA romantikus lelkű, katonatiszt édesapa mellett nevelkedő Susanna Pleydell úgy érzi, sikerült megtalálnia az örök boldogságot a vonzó, kedves, világlátott Aubrey St. Clare oldalán. Az ódon vidéki kastély, a velencei nászút - mindez csodálatos kezdete lehetne egy sírig tartó, sikeres házasságnak. Az álom azonban fájdalmasan rövid ideig tart. Velencében, egy borzalmas éjszakán fény derül Aubrey szörnyű, életüket megmérgező titkára. Susanna még küzd, próbálja helyrehozni azt, ami helyrehozhatatlanul elromlott, de egy tragédia - kisfia halála -, s Aubrey megállíthatatlan rohanása a pusztulás felé a küzdelem feladására kényszeríti. A házaspár útjai szétválnak, Susanna élete romokban hever, s nem lenne képes túltenni magát veszteségein, ha nem hajtaná a szilárd elhatározás, hogy felkutatja és megbünteti azt a démoni gonoszságú orvost, a gyanús módszereiről hírhedtté vált Dr. Damiert, akinek alakja minden tragédia hátterében feljsejlik. A szenvedései okozója utáni hajsza egy németországi kórházba vezeti, s megismerteti Florence Nightingalellel, a szakszerű ápolónőképzés úttörőjével, megjáratja vele a krími háború szenvedésekkel teli poklát, új, életreszóló barátságokkal gazdagítja, hogy végül meghozza számára a régen várt boldogságot annak az oldalán, aki mellett a legkevésbé sem várta.

 

 

 

 

Vérbosszú (Silk Vendetta 1987)

VérbosszúLenore Cleremont az egyik leghíresebb selyemgyáros, Philip Sallonger vidéki házában, a Selyemházként ismert erdei kastélyban nevelkedik. Születésének körülményeiről csak homályos sejtései vannak, a régi titokról a nagymama lebbenti föl a fátylat. A megnyerő Drake Aldrington felbukkanásával élete szerencsés fordulatot vesz, s már-már úgy tűnik, Leonore megtalálja a szerelmet a vonzó férfi oldalán, ám a múlt árnyai visszatérnek, s az idill darabokra hullik. Gyilkosság Firenzében, halál az erdőben, és egy vendég a múltból... Hová, milyen messzire vezetnek a szálak, milyen indulatok és gonoszságok dúlják föl Lenore életét?

 

 

 

 

Az indiai legyező (The India Fan 1988)

Az indiai legyezőMióta csak az eszét tudja, Drusilla életét a Framlinek uralják - Lady Harriet, Fabian, a fia s a lánya, Lavinia. Együtt nőtt fel a vele csaknem azonos korú Laviniával, s egy napon, bujócska közben betéved a különös Miss Lucille lakosztályba, ahol megtudja, milyen varázserővel bír a pávatollból készülő csodaszép indiai legyező. Lavinia fékezhetetlensége mindkettőjüket Franciaországba sodorja, ahol még nagyobb, mindenáron eltitkolandó baj történik. Hazatérve Drusillában vonzalom támad a tudós Dougal iránt, de még jobban vonzza a kiismerhetetlen természetű Fabian. Miután megkapja Miss Lucilletól a legyezőt, és csalódnia kell Dougalben, hinni kezd a különös hölgy furcsa elméletében. Öreg dadájánál, Pollynál talál átmenetileg menedéket, de nyugalmát feldúlják Fabian célzásai, hogy rájött a múltban gyökerező titokra. Más kiutat nem találván bizonytalan helyzetéből, elfogadja az ajánlatot, hogy utazzon Indiába, legyen Lavinia lányának a nevelője. India az első pillanatban rabul ejti Drusillát sokszínűségével. Bombaybe érkezve a lány rájön, hogy barátnője semmit sem tanult az életből, ugyanolyan felelőtlen, mint korábban. Indiát lángba borítja a szipoly-lázadás, Drusillára mindehonnan veszély leselkedik, még a legszűkebb környezetéből is. A halálos veszély azonban egyvalamire jó, közel hozza őket egymáshoz Fabiannal. A lány már-már megtaláltnak hiszi boldogságát, de Angliába visszatérve Lady Harriet zsarnoksága szétzúzza álmait, és mintha Miss Luciellenek az indiai legyezővel kapcsolatos jóslata is kezdene beteljesülni...

 

 

 

 

A szökevény (The Captive 1989)

A szökevényRosetta Cranleight a szülei tengerentúli utazásra viszik. A hajó szerencsétlenül jár, s elsüllyed az ádáz viharban. Egy mentőcsónakban három ember igyekszik szembeszállni az elemekkel: Rosetta, egy autodidakta régész ismerőse, Lucas Lorimer és a testvérgyilkossággal vádolt, s az igazságszolgáltatás elől álnéven menekülő Simon Perrivale. Csodával határos módon valamennyien túlélik a hajótörést, ám az igazi megpróbáltatások, veszélyek csak ezután következnek. Van-e menekülés és visszaút? Mekkora erőt ad a szerelem? Megtudjuk, ha elolvassuk Victoria Holt népszerű és izgalmas kalandokkal teli romantikus regényeinek ezt a legújabb darabját.

 

 

 

Kígyótánc (Snare of Serpents 1990)

KígyótáncEgy naív, ártatlan fiatal lány, Davina Glentyre cselszövések hálójába kerül. A gyanú árnyékától nincs menekvés! Hiába mentik fel bizonyítékok hiányában apja meggyilkolásának vádja alól, a bélyeg, mintha csak a bőrébe égették volna, egy életen át rajta marad, s rettegéssel tölti el minden percét. Sikerül-e új néven, idegen országban új, félelem nélkül életet kezdenie úgy, hogy közben valaki árgus szemekkel figyeli minden lépését, készen arra, hogy lecsapjon rá, s áldozati bárányként a kellő pillanatban feláldozza ördögi mesterkedéseihez?

 

 

 

 

A megtévesztett lány (Daughter of Deceit 1991)

A megtévesztett lány A viktoriánus London színházi világába beleszületett Noelle Tremaston különös és boldog gyermekkorának középpontjában édesanyja, az elbűvölő, melegszívű, ugyanakkor féktelenül bohém Désirée állt. Egy napon a becsvágyó Lisa Fennell toppant be az életükbe, és Desirée kegyeibe férkőzött. Noelle számára felfoghatatlan változások történtek, így édesanyja tragikus halála után kétségbeesetten, egyedül és bizonytalanul állt a világban. Elkeseredetten kereste a vígasztalást, de akár Kentbe utazott, anyja régi barátjának családjához, akár Párizsba menekült, megtévesztő viselkedésű emberek fenyegették a boldogságát, vagy a sors lépett közbe durván. Azután Cornwallban, a lápvidéki házban remeteként élő magányos férfi segítségével végre fölfedezett valamit az önmaga körüli igazságból. A megoldás a kétség árnyékával felhőzte be életét. Vajon megtalálja-e a boldogságot első szerelme, Roderick oldalán, és maga mögött hagyhatja-e múltját?

 

 

 

 

 

A hétpecsétes titok (Seven for a Secret 1992)

A hétpecsétes titokAmikor a tizenhároméves Frederica Hammondot a nagynénje magához veszi, s elviszi Wiltshire-be, a kislány még nem is sejti, milyen kalandos életút vár rá. A képzeletét azonban hamarosan felgyújtja a Hét szarka háza, amelyben egy különös testvérpár lakik. Frederica érzi, hogy valami szörnyű titkot rejtegetnek. De hogy mi ez a titok, arra csak évekkel később derül fény, miután Frederica boldogsága egyik pillanatról a másikra összeomlik. A Hét szarka háza rejtélyének ismerője Frederica férje, de vajon elmondja-e...? Victoria Holt kalandregényének romantikus hősei ezúttal is remélnek, csalatkoznak, tévutakon járnak, míg el nem jutnak a boldogsághoz. Addig azonban intrikák, árulás, félelem és kétségbeesés nehezíti napjaikat. Az olvasó ezúttal is fordulatos, érdekfeszítő könyvet tart a kezében.

 

 

 

 

A fekete opál (The Black Opal 1993)

A fekete opálCarmel a Commonwood Ház fekete báránya. Egy azálea bokor alatt találták, s mindenki úgy gondolta, hogy a közeli erdőben tanyázó cigányok hagyták magára. Már korán megtudta, hogy csupán Dr. Marline jóindulatának köszönheti, hogy nem került nevelőintézetbe. Toby bácsi - Sinclair kapitány - rendszeres látogatásainak egyikén nagyon megkedvelték egymást, először érezte úgy, hogy nem kívülálló. Amikor beütött a tragédia, és elbocsátották a Commonwood Ház cselédeit, Toby bácsi magával vitte a világ másik felére, ahol új, izgalmas élet kezdődött Carmel számára. Megtalálta a békességet, boldogságot Ausztráliában; az elképesztő Toby bácsival, az anyáskodó Elsievel, és Gertie Formannal és testvérével, James-szel kötött barátságban. James arról álmodozott, hogy opált fog találni a Lighthning Ridge-be. Carmelt nem hagyták nyugodni a Commonwoodban történt misztikus események, és évekkel később ellenállhatatlan vágyat érzett, hogy visszatérjen Angliába. Újra találkozott gyermekkori barátnőjével, Lucian Cromptonnal, a közeli birtok tulajdonosával, megismerte az évekkel ezelőtti hátborzongató eseményeket kiváltó okokat. Boldognak kellett volna lennie, de nem tudott addig nyugodni, amíg meg nem találta a múlt, a távoli gyermekkor titkaihoz a kulcsot: meg kellett tudnia, mi történt azokon a tragikus utolsó napokon a Commonwood Házban.

 

 

 

 

A St. Bruno vagy másnéven az Anglia lányai (Daughters of England) széria

 

Ez a sorozat eredetileg Philippa Carr írói álnév alatt lett publikálva, amit a kiadó fel is tűntetett a Victoria Holt név felett.

 

1. Csoda a kolostorban (Miracle at St. Bruno's 1972)

Csoda a kolostorbanVIII. Henrik uralkodása idején a dél-angliai Szent Brúnó kolostorban karácsonykor csoda történik: az apát az egyik kápolnában, a karácsonyi bölcsőben a báb helyén eleven kisdedet talál. Az "égből pottyant" fiú megjelenése felforgatja a hanyatlásnak indult rendház életét, forgalmas, gazdag zarándokhellyé teszi a kolostort. A kolostor védőszentje után Brúnónak nevezett csodagyermek a szomszédos birtokos lányának Damask Farlandnek, és unokatestvérének a gyönyörű, életvidám Kate-nek az érdeklődését is fölkelti. Hármuk között szoros barátság kötődik, amelyet az sem árnyékol be, hogy Brúnó - "égi származás" tudatában - lenézi környezetét, mindenki fölött állónak tekinti magát. Az idill azonban nem tart sokáig, a hősök életét feldúlja a történelem...

 

 

2. A diadalmas oroszlán (The Lion Triumphant 1973)

A diadalmas oroszlánAz olvasó a bájos és veszedelmes Catharine kalandjait követheti nyomon az Erzsébet-kori Angliában. Amikor az ifjú hölgy megismerkedik az arrogáns, élvhajhász Jake Pennlyon kapitánnyal, nem sejti, hogy az ellenszenvesnek tűnő férfi hamarosan képes lesz rábírni őt - igaz némi zsarolással -, hogy legyen a jegyese. Ám nem sokkal később Catharine spanyol kalózok fogságába kerül, akik átadják a Kanári Szigetek kormányzójának, Don Felipnek. És a kormányzónak bizony sok elszámolnivalója van Pennlyon kapitánnyal... Izgalmas, fordulatos történet, egzotikus színhelyek, szerelem, bosszú..., ahogy Victoria Holtnál már megszoktuk.

 

 

3. A tengeri boszorkány (Witch from the Sea 1975)

A tengeri boszorkány A legyőzhetetlennek hitt spanyol hajóhad, az Armada elpusztul, az Angliát fenyegető halálos veszély megszűnik, és Linnet, Catharine és Jake Pennlyon lánya boldog életnek néz elébe Fennimore Landor oldalán. A harccal szemben a kereskedelem világot megváltoztató hatásában bízó fiatalember, a Kelet-indiai Kereskedelmi Társaság egyik alapítója őszintén, s gyöngéden szereti a lányt, aki azonban felkelti az életet habzsoló, akaratát erőszak árán is érvényesítő Coum Casvellyn érdeklődését, s ő merész, fondorlatos csábítással magához láncolja Linnetet. A négy torony - mindegyik külön történettel és titokkal - őrizte Paling kastély lesz az ifjú asszony otthona, s Linnet fokozatosan ismeri csak meg a férfit, akihez alapos megfontolás nélkül hozzákötötte az életét, s jön rá, miért félnek közvetlen környezete tagjai Columtól. Gyermekei - s elsősorban a lánya, Tamsyn - születése azonban arra ösztönzi, hogy elfogadja új életét, bár az rémületet és undort ébreszt benne. A kastélyba aztán egy napon boszorkány érkezik...

 

 

4. Ikrek tánca (Saraband for Two Sisters 1976)

Ikrek táncaAngelet és Bersaba, a két cornwalli iker külsőre úgy hasonlít egymásra, mint két tojás, ám a természetük akár a tűz és a víz. Angelet ártatlan, szelíd teremtés, akit mindenki kedvel közvetlenségéért, Bersaba viszont zárkózott; egyéniségének meghatározó vonása és cselekedeteinek mozgatórugója a mély érzékiség, amely szüntelenül űzi-hajtja. Olthatatlan vágy ég bennem, hogy valakié legyek - vallja magáról. Választása unokatestvérükre, Bastianra esik, de az idillt váratlanul megzavarja egy régi "rokon". Serana felbukkanása, aki magával hozza egy spanyol nemestől született lányát, Carlottát. A gyönyörű teremtés elcsábítja Bastiant, ám miután magához láncolta, más férfihoz megy feleségül.

 

 

5. Keserű szerlem (Lament for a Lost Lover 1977)

Keserű szerelem Victoria Holt világsikert aratott történelmi regénysorozata, az Anglia lányai legújabb kötetében megtalálható a nagy ívű romantikos regények összes kelléke, a gonosz ármányoktól a szörnyű tragédiákon és váratlan sorscsapásokon át a mindent elsöprő szerelemig. A fordulatokban gazdag könyv főhőse Arabella, az Ikrek táncából megismert Bersaba lánya: a szerző ezúttal az ő életét helyezi a cselekmények középpontjába, történelmi háttérként pedig az angliai polgárháború, az országot sújtó pestisjárvány és a nagy londoni tűzvész szolgál. A családjával franciaországi száműzetésben élő Arabella szenvedélyes szerelemre lobban a rendkívül vonzó, elragadó modorú Edwin Eversleigh iránt. Követi a puritán uralom alatt álló Angliába, ahol Edwinnek, aki az elűzött király hívének számít, titkos küldetést kell teljesítenie. Ott ismerkedik meg férje unokabátyjával, a dölyfös, ám életkedvtől duzzadó lovaggal, akit egyszerre talál rokonszenvesnek és taszítónak. Velük van az elbűvölően szép, ám álnok Harriet, Arabella barátnője is. Hogyan alakul sorsuk, mi történik velük az ellenséges környezetben? Mi bizonyul erősebbnek, a szerelem vagy a barátság? Ki áll a cselszövések mögött, ki rángatja a háttérből a szálakat? Arabella csak egyvalamiben lehet biztos: valaki az életére tör, szüntelenül veszély fenyegeti... A magasba csapó indulatokkal és izgalmas párviadalokkal átszőtt, szövevényes történet meglepő fordulattal fejeződik be.

 

 

6. A szerelemgyerek (The Love Child 1978)

A szerelemgyerekAz angol restauráció korában Jakab király ül a trónján, s a puritán eszméket messze űzi az életigenlés, a szabadosság, a fesztelenség és a színház újjáéledése. De valóban olyan messze az a messze? Priscilla Eversleigh, Victoria Holt ifjú hősnőjének életútjára a politika árnya vetül. Udvari intrika, ármány, árulás, koholt és valós vádak szövevényében félti, veszíti el szeretteit, álmait s a büszkeségét. A múlt árnyai, titkai azonban nem nyughatnak, visszajárnak s a boldogság minduntalan tovaröppen. Van-e kiút a szorongató helyzetből, van-e menekvés a kínzó emlékek és fenyegetések elől? Lehet-e szabadulni a gonosztól?

A könyv megjelent a MKK gondozásában is Philippa Carr: Szerelemből született címmel.

 

 

 

 

 

7. A szirén éneke (The Song of the Siren 1980)

A szirén éneke A 18. század elején, az angol trónviszály korában, II. Jakab franciaországi száműzetése alatt játszódik a testvérpár, Carlotta és Damaris által felváltva elbeszélt történet. Carlotta, a házasságon kívül született idősebbik lány eltűnt szerelmének nyomát keresve, egy utazás során vetődik el a Fekete Vadkan fogadóba, ahol megismerkedik a Jakab-pártiak egyik vezérével, Lord Hessenfielddel. Rövid, szenvedélyes együttlétük után a férfi visszatér száműzetésébe, Carlotta pedig - Hessenfield gyermekét a szíve alatt hordozva - szülei otthonába. Damaris, aki csodaszép nővérének árnyékában él, megismekedik Matt Pilkingtonnal. S ez a kapcsolat akár szerelemmé is fejlődhetne, de színre lép Carlotta...

 

 

8. Perdül a kocka (Drop of the Dice 1981)

Perdül a kockaAz 1700-as évek elején járunk. A hannoveri házból való György király uralma alatt az ország újból fejlődésnek indulhatna, ha a Stuartok hívei nem ragaszkodnának saját jelöltjükhöz, a száműzetésben meghalt II. Jakab trónkövetelő fiához, Jakab Edwardhoz. A harc tehát folytatódik. A békére egyelőre várni kell. Clarissa személye példázza ezt a megosztottságot: törvénytelen lánya a jakobiták egyik legfőbb vezérének, de szülei halála miatt anyai nagynénje, s tágabb, Györgyhöz feltétlenül hű családja neveli. Egész életén át őrzi szerelmét, az életét Jakob bigott követőitől megmentő jakobita fiatalember iránt, de ellenállhatatlanul hat rá György hadseregének egyik délceg tisztje is.

 

 

10. A házasságtörő (The Adulteress 1982)

A hazasság törőZipporah Ransome (a Perdül a kockából megismert szenvedélyes kártyás, Lance Clavering lánya) értelmes, józanul gondolkodó asszony, s békében él férjével, a Clavering birtokot igazgató Jean Louis-al mindaddig, amíg távoli rokona, Lord Evesleigh magához nem hívatja, mert rá akarja hagyni a család ősi, gazdag birtokát. Az Eversleigh Courtban tett látogatás forgatja föl a magát megállapodottnak tartó harmincéves asszony békés, nyugodt, néha talán kicsit unalmas életét. Ő maga döbben meg legjobban, amikor egy váratlan találkozást követően - ösztönös védekezése dacára - perzselő szerelemre lobban egy rejtélyes, Angliában titkos küldetést teljesítő francia arisztokrata iránt. Mindketten érzik szerelmük kilátástalanságát, ám ez csak még tovább szítja bennük a szenvedélyt. Zipporah a titkolt kapcsolatból született kislányát el tudja fogadtatni a férjével, s az élete békében csordogálhatna tovább, ha öreg rokona miatt nem kellene újból Everleigh-be utaznia, ahol körmönfont cselszövés középpontjába kerül...

A házasságtörő asszonyA könyv megjelent a MKK gondozásában is Philippa Carr: A házasságtörő asszony címmel.

 

 

 

 

 

12. Zipporah lánya (Zipporah's Daughter 1983)

Zipporah lányaLottie, Zipporah Ransome-mel Franciaországban marad. A fiatal szív sebe azonban gyógyul, s Lottie-t is rabul ejti apja, Aubigné gróf mérhetetlen gazdagsága, a párizsi élet örömei, és Versailles XV. Lajos uralma alatti ragyogása. Túljut bánatán, elfelejti Dickont, s ebben az is segíti, hogy a gáláns és vonzó Charles Tourville személyében lelkes udvarlóra akad. Házasságkötésükkel Lottie élete révbe érni látszik, ám az elfelejtettnek hitt Dickon újból felbukkan, s felforgatja nyugodtnak hitt életét...

 

 

 

13. A titokzatos hang (Voices in a Haunted Room 1984)

A titokzatos hangClaudine de Tourville életvidám, élénk eszű, minden iránt érdeklődő, temperamentumos fiatal lány. Apja meghalt Amerikában a függetlenségi háborúban, ő anyjával és fivérével a franciaországi forradalmat megelőzően, az arisztokratákat fenyegető helyzet elől anyja angliai rokonaihoz utazik. Claudine gyorsan feltalálja magát, imádja új otthonát, az évszázados Eversleigh kastélyt, a birtokot, melynek feje Dickon Frenshaw, anyjának ifjúkori szerelme. Dickson és Lottie Claudine anyja összeházasodnak, így a vakációnak tervezett utazásból végleges letelepedés lesz. Claudine érdeklődését a házbeli történések és mindenek előtt Dickon ikerfiai iránti vonzalma kötik le. David vagy Jonathan?...

 

 

14. A cigány visszatér (The Return of the Gypsy 1985)

A cigány visszatérJessica Frenshaw még csak tizenegy éves, amikor találkozik a húszas évei közepén járó, családjával szakítva a cigányok közé állt vonzó cornwalli nemessel, Roma Jake-kel. Az eleven, értelmes kislány fantáziáját megragadja a férfi különös sorsa, s nagy hatással van rá a lovagiassága, az, hogy a legsúlyosabb büntetést is vállalva megment egy cigánylányt az erőszaktól. Kapcsolatuk véget is érne, ha a fegyencmunkára ítélt, Ausztráliába deportált "cigánynak" nem születne lánya, aki a már férjes Jessica gondozásába kerül, s Jake nem térne vissza büntetése letöltése után, hogy átvegye a családi birtokát, címét, amely bátyjától maradt rá. Vonzalmuk tovább nő, de Jessicát becsülete a férjéhez köti...

A cigány és a lányA könyv megjelent a MKK gondozásában is Philippa Carr: A cigány és a lány címmel.

 

 

 

 

 

15. Szent Iván-éj (Midsummer Eve 1986)

Szent Iván-éjAnnora kisasszony nyugodtan, boldogan él szerető családja körében a cornwalli birtokon. Élete gondtalan, már azt is trudja, ki lesz a jövendőbelije, ha felnő, mikor egy szörnyű élmény, egy barbár boszorkányégetéssé fajuló mulatság durván kirángatja gyermekkorából. Álmai széttörnek, amikor a szertartás irányítójában felfedezni véli nagy szerelmét, Rolf Hansont...

 

 

Szent Iván-éji emlékA könyv megjelent a MKK gondozásában is Philippa Carr: Szent Iván-éji emlék címmel.

 

 

 

 

 

16. Szent Branok tava (The Pool of Saint Branok 1987)

Szent Branok tavaCador ősi udvarházában, Cornwall óceán mosta, sziklás partvidékén boldogan él Angelet Hanson a szüleivel. Napjai nyugodtan, teljes biztonságban telnek, mígnem egy nap Szent Branok legendáktól övezett tavának partján egy börtönből szökött, veszélyes emberrel találkozik. Ez a kis híján végzetessé váló találkozás örökre megváltoztatja az életét, érzelmeit, egész további sorsát. Londonban, elsőbálosként Angelet beleszeret az elbűvölő, kedves Gervaise Mandeville-be. Feleségül is megy hozzá, és csak későn fedezi fel a férfi javíthatatlan jellemhibáját, amely miatt végül a civilizáció határvidékén, Ausztrália aranymezőin találja magát. Olyan környezetbe csöppen, ahol az arany jelenti az élet igazi értelmét, és minél sikertelenebbül kutatja valaki, annál szenvedélyesebben vágyik rá. Ebben az elvadult világban találkozik Angelet ismét Benedict Landsonnal, az egyetlen emberrel, aki tudja, mi történt azon a végzetes napon Szent Brandon tavánál, s vele együtt részese is volt a soha nem feledhető, rémisztő eseményeknek. Az erős akaratú, határozott férfinak sikerült meggazdagodnia, de meg kellett fizetnie a hőn áhított arany árát. Újbóli találkozásuk mindkettőjük számára sorsfordulót jelent. Angelet visszatér ugyan Londonba, de útjaik már nem válhatnak szét, s végül Benedict az, aki rákényszeríti, hogy helyére tegye a múltat, túllépjen a tónál lezajlott tragédián, és elfogadja az egyetlen igaz, neki való szerelmet, amelyről már azt hitte, hogy örökre elveszítette.

 

 

17. Az elcserélt gyerek (The Changeling 1989)

Az elcserélt gyerekRebecca Mandeville nem ismerte apját, aki az ausztráliai aranymezőkön vesztette életét, s akiről csak egy erősen idealizált kép él benne. Nagyszülei és imádott édesanyja - hozzá épp az apja elvesztése miatt különösen erős szálak fűzik - jelenti hát számára a családot, s érthető, hogy úgy érzi, minden összeomlik körülötte, amikor anyját Benedict Lanson, ifjúkori szerelme feleségül veszi. Úgy érzi, elszakítja tőle azt, aki számára a legtöbbet jelenti az egész világon. Bánatában nevelőapja minden közeledési kísérletét mereven elutasító sértődöttségében csupán a Pedrek Cartwrighthoz, gyermekkori barátjához fűződő szerelem jelent számára vigaszt. Ez sem képes azonban feledtetni a fájdalmat, amelyet anyja - szülés közbeni halála okoz. Hogy talpra tudjon állni, Rebecca félig árván maradt húga, és a vele egyszerre született árva Lucie nevelésének szenteli minden erejét. Furcsa módon a kis, kegyelemből magukhoz vett árva lányhoz még komolyabb érzelmek fűzik, mint az akaratos, önfejű féltestvéréhez, Belindához. Élete rendeződni látszik, ám ekkor újabb súlyos csapás éri...

 

 

18. A fekete hattyú (The Black Swan 1990)

A fekete hattyúLucie Lansdont egy gonosz bába a születésekor elválasztja az apjától, s csak évekkel később nyeri vissza az őt jogosan megillető helyet a neves politikus, Benedict Lansdon házában. Az elmúlasztott éveket szeretettel igyekeznek pótolni, kapcsolatuk rendkívül szorossá és meghitté válik, s boldogok mindaddig, amig egy ír terrorista golyója meg nem öli a politikust. A vád koronatanújaként Lucie-nek döntő szerep jut abban, hogy a merénylőt halálra ítélik, ugyanakkor kétségek is gyötrik, hogy valóban a bűnös ellen vallott-e, nem ártatlan embert küldött-e akasztófára. Hozzájárul ehhez egy különös látomás is, amely nem hagyja nyugodni...

 

 

19. A hallgatás ideje (A Time for Silence 1991)

A hallgatás idejeEurópában már az első világháború fellegei gyülekeznek, amikor Lucinda Greenham, a Fekete Hattyúban megismert Lucie Landson lánya és barátnője, Annabelinda Denver egy előkelő belgiumi leánynevelő intézet növendéke lesz. Nyugalmukat nemcsak az anyja, Belinda szépségét és fékezhetetlenségét öröklő Annabelinda titkos románca dúlja fel, hanem a Belgiumon át meginduló német támadás is, amely azzal fenyeget, hogy elvágja őket otthonuktól. Hála az értük küldött leleményes és bátor katonatisztnek, sok viszontagság árán ugyan, és egy súlyos titokkal gazdagodva, de épségben hazaérnek. Az áhitott nyugalom azonban csak átmeneti, mert a kontinensen tomboló vérzivatar hatása őket is eléri...

 

 

 

20. Láthatatlan bilincs (The Gossamer Cord 1992)

Láthatatlan bilincsÚgy tűnt, hogy az ikerpár - Violetta és Dorabella - soha nem fog elválni. Olyan volt, mintha egy láthatatlan fonallal össze lennének kötve. Amint Dorabelle hozzáment Dermot Tregarlandhoz és elköltözött új családjával egy ősi házba, a Corvis partvidékre, az ikrek először életükben elszakadtak egymástól. Amikor Violetta meglátogatta testvérét, rögvest feltűnt neki, hogy nincs minden rendben a Tregarland birtokon. Lehet, hogy a szomszédos családdal, Jeremynékkel való, régi időre visszanyúló ellenségeskedés keltette fel a gyanúját. Violetta elszánta magát, hogy barátjával, Jowan Jeremynnel végére jár a mindenkit megdöbbentő haláleseteknek. Az események felgyorsulnak, amikor kiderül, hogy a következő áldozat a szeretett testvér, Dorabella lehet...

 

 

 

21. Találkozunk mi még (We'll meet again 1993)

Találkozunk mi mégElsötétítés, ismétlődő légi támadások, szűnni nem akaró aggodalom a Dunkerque-nél harcolók miatt, félelem a német inváziótól - Anglia a II. világháború első hónapjait éli, s a világégés olyan idilli, békés környezetben is feldúlja az emberek életét, mint Cornwall. A Denver-lányok, Violetta és Dorabella életébe is betör a háború. Violetta már az esküvőjére készült az egyik legősibb cornwalli család tagjával, ám a fiatalembert Franciaországba vezénylik, s Dunkerque után nincs felőle semmi hír, csak menyasszonya és nagyanyja hisz benne rendületlenül, hogy életben maradt, egyszer még visszatér...

 

 

 

  e-mail

© 2004 Ajus. Média Online design