Romantikus Írók Tárháza

Jude Deveraux
Jude Deveraux összesen 31, a New York Times által bestsellernek nyilvánított regény alkotója. 1976-ban kezdett írni, és azóta már több mint 30 millió példányban kerültek forgalomba a könyvei.

Google
 

Jude DeverauxJude a Kentucky állambeli Faridale-ben született 1947. szeptember 20-án. Hét éves korában családjával elköltözött, így elvesztette addig szerteágazó rokonságát. Magányosságában felfedezte a mesélés művészetét, és alkotni kezdte saját sűrűn benépesített világát, melyet történelmi háttérrel és fantasztikus hőstettekkel fűszerezett. Hősét, a kicsi, bátor, és határozott lányt Judnak nevezte el.

Ez az élénk fantázia röpítette a tehetséges írót napjaink legkeresettebb romantikus íróinak birodalmába, ahol számos díjat nyert, és könyvei állandó szereplői a nemzetközi toplistáknak, beleértve a New York Times listáját is.

Első jelentős elismerését 1980-ban kapta a "The Montgomery Clan" történelmi romantikus regényfolyamáért, mely elnyerte a Romantic Times Best historical Romantic series díját. Deveraux olvasók millióinak szívét nyerte meg ezzel az epikus "Velvet" szériával, mely a Montgomery család ellenállhatatlan férfi tagjainak élete körül forog. Az olvasók a címek alapján - Velvet Promise, Highland Velvet, Velvet Song és Velvet Angel - nevezték el ezeket a könyveket "the velvet books"-nak (bársonyos könyveknek). Miután olvasók millióit varázsolta el ezzel a sorozattal, folytatta a regényfolyamot a Montgomery klán további történeteivel.

Jude korábbi könyvei főleg a 15. és 16. századi Angliában játszódnak, történeteinek tüzes, szenvedélyes főhősei megtalálják önmagukat a véres viszályok és háborúk közepette is. Hősei egyféle –középkori Scarlett O’Harák, akik bár gyakran megvetően tekintenek a férfiakra, ám végül mégis odaajándékozzák szívüket az ellenkező nemű főszereplőnek. Harciasságuk mellett ezek a nők természetesen szépek is, és nemcsak az életben maradásért folytatott harcba vetik bele magukat, hanem a család megőrzéséért is csatába szálltak.

Jude további alkotásainak, miután kilépett regényei megszokott környezetéből, vegyes fogadtatásban volt részük. A James River trilógia (River Lady, Lost Lady, Counterfeit Lady) jobbára a forrongó Amerikában játszódik, a közkedvelt, de kevésbé kiélezett Twin of Fire/Twin of Ice széria a 19. századi Coloradóba kalauzolja olvasóit, és bemutatja egy kelet-európai segédmunkás klán tagjait, a Taggerteket. Jude minden könyvében erőteljes és hatásos hangulatot varázsol olvasói elé, olyan családias párbeszédekkel és karakterekkel, amilyenekkel napjaink szappanoperáiban találkozhatunk.


Jude később megpróbálkozott a napjainkban játszódó romantikus regényekkel. Első krimije a High Tide, kortárs női regénye a The Summerhouse és az időutazós Knight in Shining Armor. Természetesen a felsoroltakon kívül napjainkig számos további könyve is megjelent.

 

The Summerhouse széria

 

Madame Zoya látogatói (The Summerhouse 2001)

Madame Zoya látogatóiMit tennél, ha újraírhatnád a múltad?

Három tehetséges fiatal lányt egymás mellé sodor a sors New York Cityben: mindegyikük szerencsét próbálni jött, hírnévre, elismerésre vágynak az ismeretlen és mégis lehetőségekkel teli nagyvárosban. Útjaik szétválnak, és 19 évvel később találkoznak csak újra, hogy együtt ünnepeljék 40. születésnapjukat egy Maine állambeli nyaralóban. Sok minden megváltozott - anyák, feleségek, szeretők lettek, és számot kell vetniük azzal, hogy nem teljesítették az egykor maguknak kitűzött célt... Azonban feltűnik a színen a titokzatos Madame Zoya, akinek a segítségével visszautazhatnak a múltjukba és változtathatnak régi döntéseiken.

A második kötet címe: Return to Summerhouse, még nem jelent meg magyarul

 

 Legtöbb magyarul megjelent könyve a Montgomery klán szériájába tartozik, sajnos azonban nem sorrendben jelentek meg és több kötet is hiányzik!

 

A Montgomery klán széria

 

Bársonyos ígéret (Velvet Promise)

Bársonyos ígéretJudith gyönyörű, okos lány, független lélek, akit határozott gondolkodás vezérel. Emancipált korunkban bárhol megállná a helyét, csakhogy ő a sötét középkorban, a régi Angliában született, egy komor lovagvár falai között. A sors azonban többet tartogat számára, mint kortársainak. Egy zárda jövendő főnökasszonyának nevelik, és hímzés, varrogatás helyett szervezést, nagybirtokok irányítását és kora tudományának legjavát tanulja, ám az apai kényszer alól ő sem bújhat ki, és nőül kell mennie egy olyan férfihoz, aki más asszonyt szeret. Bár a férj szíve nem ifjú feleségéé, a fiatal házasok teste mégis mágnesként vonzza egymást. Milyen élet várhat így a szép, öntudatos, büszke Judithra, akit nevelői nem készítettek föl erre a helyzetre? Intrikák és veszedelmek közepette nemegyszer szembenézésre kényszerül, és a nagy beismeréseken túljutva sikerül legyőznie a cselszövéseket és saját előítéleteit is. S hogy kiérdemli-e végül szerelmese szívét is, és boldogsága teljessé válik-e, az kiderül a könyv lapjairól. Ha az olvasó kíváncsi a történet további alakulására, a következő három kötetben ismét találkozhat a középkori Angliát idéző, izgalmas sorsú regényhősökkel.

 

 

A felföld bársonya (Hihgland Velvet)

A Felföld bársonyaAz igaz szerelem útjába nem lehet akadályokat állítani. Vagy mégis? A gyönyörű és vad Bronwynt és a délceg lovagot, Stephen Montgomeryt az Isten is egymásnak teremtette. Henrik király is úgy döntött, összeházasítja őket, hogy angol nemes vegye át a harcias skót klán vezetését a kardos menyecskétől. Csak éppen Bronwyn gyűlöli az angolokat, akik megölték az apját, és mind közül leginkább Stephent, aki volt olyan pökhendi, hogy még a saját esküvőjét is lekéste. Stephen viszont nem érti, miként lehet ez a pazar, érzéki nő egyben klánfőnök, miért engedelmeskednek minden parancsának a rettegett felföldi harcosok. Fel nem fogja, miért nem érti meg Bronwyn, hogy fontos családi okok miatt késlekedett. És van valami, ami mindkettejük előtt rejtély: miért vágynak akaratuk ellenére is a másik érintésére, csókjára, ölelésére, szerelmére... Mindkettejüknek nagy utat kell bejárniuk lelkük útvesztőiben, túl kell élniük harcokat és cselszövényeket, mire rájönnek: a szerelmet adni kell és nem várni, a társunkban bízni kell és nem a hibákat leltározni, és hogy az igaz szerelem útjába nem lehet akadályt állítani. Legalábbis az 1520-as évek Angliájában így volt. És talán néha így van még ma is.

 

 

Bársonyos hang (Velvet Song)

Bársonyos hangAz ördögien izgalmas bársonyos sorozat hű olvasói már nyilván várták, hogy a harmadik Montgomery fivér, Raine is emberére, pontosabban asszonyára találjon. Ahogyan az is sejthető, hogy a hatalmas erejű, de vajszívű nemesúrnak nem lesz könnyű dolga, ha olyan tűzrőlpattant, szép és bátor asszonyt akar találni, mint szerencsés testvérei. Főleg most, amikor a király kegyéből kiesve, törvényen kívüliek kis csapatával bujdokol az erdőben. Csak azt tudja, hogy valami érthetetlen módon vonzódik csinos, új apródjához, és - megijedve saját vonzódásától a szép ifjú iránt - elhatározza, hogy igazi férfit farag belőle.

 

 

 

Bársonyos angyal (Velvet Angel)

Bársonyos angyalMelyik férfi ne álmodna arról, hogy egy gyönyörű, meztelen fiatal nő gördül ki a szőnyegből, amelyet ajándékba kapott? És melyik nő ne sértődne meg, ha erre kényszerítenék? De vajon mit tesz ilyen helyzetben a messze földön híres nőcsábász, Miles Montgomery? Visszatartja-e, hogy a szép fogoly, Elizabeth Chatworth, családjuk esküdt ellenségének húga? Ráadásul az első nő életében, aki nem rajong érte, hanem gyűlöli, és ezt nem is rejti véka alá, ám végül teljesen elkábítja és elcsavarja a fejét. És a szép Elizabeth szívében meddig élhet a gyűlölet, ha kiderül, hogy a gátlástalan rablónak hitt Miles igazi lovag, a nők, az elesettek gyámolítója?

 

 

 

Veszélyes hírnév (Mountain Laurel)

A Montgomery klán 7. könyve

Veszélyes hírnévGyermekrablás, izgalom, kaland, szerelem. Maddie-nek, az ünnepelt opera-énekesnőnek elrabolják a kishúgát. A művésznő és a védelmére kirendelt kapitány sorsa összefonódik. Kik a gyermekrablók? Miért és kiknek állt érdekében e gaztett? Sikerül-e a kapitánynak megtalálni a kislányt? Sikerül-e meghódítani Maddie-t? Mindezt megtudhatja, ha elolvassa ezt a mulatságos és fordulatokban gazdag regényt.

 

 

 

 

Fénylő lovag (A Knight in Shining Armor)

A Montgomery klán 15. könyve

Fénylő lovagA csinos fiatal amerikai nő Dougless Montgomery egy angliai autókirándulás során "tragikus hirtelenséggel" magára marad. Szerelmese hagyja el, a férj-jelölt sebész. Reménytelenségében Dougless a kis Ashburton városka templomába téved és ott egy márvány síremlék előtt kuporogva kétségbeesetten fohászkodik: bár küldené el az ég azt a "fénylő lovagot", aki védelmezője lehet... a csodálatos férfit, minden nő álmát. Ekkor fantasztikus módon megéled az 1564-ben Erzsébet királynő korában felségárulásért kivégzésére váró Nicholas Stafford gróf, vagyis az a lovag, akit Dougless a síemléken dombormű formájában maga előtt lát. Elképesztő időutazás kezdődik, nevettető és megindító szerelmi történet, ám a kalandok nem érnek véget a XX. századi Anglia tájain. Mert Dougless hirtelen visszazuhan a középkorba, és ... és... és... Nem áruljuk el az olvasónak a poént, sőt a poénok sorát. Izgalmasan áradó történetét Jude Deveraux megannyi fondorlattal beszéli el, a romantikus fantáziaregény műfajának egyik maradandó remekművét teszi asztalunkra.

 

 

Mindörökké (Forever)

A Montgomery klán 17. könyve

MindörökkéCsábító álláshirdetés jelenik meg egy New York-i újságban: személyi titkárnőt keresnek, a fizetés évi százezer dollár. A bájos, szőke Darci eltökéli, az állás az övé lesz. Darcinak van egy különleges képessége: gondolatátvitellel befolyásolni tud másokat. Éppen erre van szüksége Adamnek, jövendő munkaadójának, aki eltűnt szüleit és emlékezete legmélyére zárt, eltűnt múltjának sötét titkait kutatja.

 

 

 

 

Legend széria

 

Csábít a múlt (Legend)

Csábít a múltA messze földön híres szakácsnő Kady Long úgy érzi a legszerencsésebb nő a világon:nemsokára férjhez megy egy szívdöglesztően jóképű férfihoz.A sors azonban mást tartogat számára.Amikor felnyit egy réges-régi bádog lisztesdobozt, négy ismeretlen férfi fotográfiáját találja meg. Különös rokonszenv ébred benne irántuk. Ellenállhatatlan vágyat érez, hogy felpróbálja a dobozba gyööszölt menyasszonyi ruhát, az ametiszt fülbevalüt és a pókháló finomságú fátylat. És ekkor valami megmagyarázhatatlan dolog, furcsa szédülés fogja el...Szemét kinyitva egy napfénybven fürő vidéken találjamagát, ahol egy csapoat bandita épp akasztásra készül. A talpraesett lány egy puskalövéssel elriassza a haramiákat és a nagyon vonzó Cole Jordant megmenti. Kady mindenáron vissza akar jutni saját korába a coloradói Legenda városának ura Col nagy tréfacsináló, úgy intézi, hogy a lány feleségül menjen hozzá. A lány nem tudja, miért éppen őt szemelte ki a sors erre az időutazásra, de lassanként megvilágosodik elötte, hogy ottlétének célja a múlt megváltoztatása, és ezáltal a jövő átformálása. Meg kell akadályoznia jó néhány ember halálát, Legenda városának tragédiáját...mert ezt csak ő teheti meg..

 

A széria második kötete az Upon a Midnight Clear: The Teacher, még nem jelent meg magyarul.

 

 

 

 e-mail

© 2004 Ajus. Média Online design