Romantikus Írók Tárháza

Iris Johansen

Google
 

 

Iris JohansenIris Johansen, akinek könyveit eddig nyolcmillió példányban nyomtatták ki világszerte, számos irodalmi elismerést és díjat mondhat magáénak.

A Georgia állambeli Atlantában élő írónő a szenvedélyek asszonya, ami nem lepi meg azokat az olvasókat, akik a nyolcvanas évek elejétől figyelemmel kísérik a munkásságát. A kritikusok és a nagyközönség már jóval azelőtt az egyik legeredetibb és legsikeresebb kalandrgényrónak tartotta, hogy krimijeivel álladó szeerplóje lett a New York Times könysikerlistájának. Mindenre kiterjedő kíváncsiságának mozgatórugója szintén a szenvedély. Alapos kutatást végez regényei helyszíneivel kapcsolatban - legyen az Latin-Amerika vagy a XVII. századi Anglia.
Johansen kihívásnak tekinti olyan hősök megteremtését, mint Sean Galen.
- A tökéletes férfiak unalmasak - vallja az írónő. - A hibátlan jellem olyan, mint a nyugodt víztükör. Megcsodáljuk, aztán gyorsan továbbállunk, hogy valami izgalmasabbat keressünk.
Johansen született mesélő; tehetségét legendás munkabírása is bizonyítja. 1984-ben, amikor megjelent első regénye, összesen hét könyvét publikálták, 1988-ban nyolc regényét adták ki. Művei eddig több mint kilencmillió példányban keltek el és világszerte egyre nagyobb elismerésben részesül.

 

 

Magyarul megjelent könyvei:

 

Az éj dala (An Unexpected Song 1990)

Az éj dalaAmikor egy este Daisy Justine színpadra lép, fogalma sincs róla, hogy az elsötétített nézőtéren ott ül a világhírű zeneszerző, Jason Hayes. A visszavonultan élő zseni Desdemonát keres új operája, a Shakespeare nyomán készült Othello számára. Jason abban a pillanatban, hogy meghallja Daisyt énekelni, tudja megtalálta a sztárt, akit egész életében keresett. Nem könnyű azonban a lányt Genfből a Broadway csillogó fénykörébe csábítani. Daisy ugyanis ígéretet tett egy másik férfinak, és ezt az ígéretét nem szegheti meg, sőt még csak beszélni sem beszélhet róla. Jasonnak mindössze két hete marad arra, hogy rávegye Daisyt, fogadja el a főszerepet. Minél közelebb kerül azonban céljához, annál nagyobb a rájuk leselkedő veszély is. Jason legendás zárkózottsága ugyanis több egy művészember hóbortjánál. Neki is van egy titka: egy elszánt gyilkos kerülgeti immár évtizedek óta. A zeneszerző mindent megtesz, hogy megvédje Daisyt - elsősorban önmagától. A lány azonban nem retten meg, hanem elhatározza, hogy csapdát állít, és saját magát teszi meg csaléteknek. Iris Johansen legújabb könyve klasszikus szerelmes regény és lebilincselő bűnügyi történet egyszerre - egy nő története, aki egy rejtélyes férfi bűvkörébe kerülve nem tudja, miféle veszélyek leselkednek rá.

 

 

 

 

 

Végzetes mélység (Fatal Tide 2003)

Végzetes mélységA New York Times bestsellerlistájának élén álló Iris Johansen új könyve izgalmas krimi, amelyben egy könyörtelen gyilkos figyelmeztetés nélkül mér halálos csapást áldozatára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az aranybarbár (The Golden  Barbarian 1992)

Az aranybarbárA fényűző palota csillogó börtönéből a végtelen sivatag perzselő homoktengerébe... Szerelem és kaland, aranyhegyek és háborúk, vérszomjas törzsek és mesés királyságok kavargásábn bontakozik ki a félelmet nem ismerő hercegnő és a barbár sejk lebilincselő története. A nő, aki gyönyörűséges bábu a politika és a szenvedély időtlen játszmájában... Kihívóan, merészen dacolva a Tamróvia királyságban reá leselkedő nyomasztó végzettel, Theresa Christina Rubinoff hercegnő érzéki alkut köt a lenyűgöző barbár törzsfővel. Ünnepélyes fogadalmával részesévé válik a csábítás viadalának, aláveti magát a férfi akaratának, s közben mindvégig eltökélten küzd függetlenségéért egy olyan világban, ahol a nők játékszernek számítanak csupán. A férfi, aki sivatagi szenvedély és büszkeség űzte, harcos királya... Titokzatosan, mint a sivatagi éjszaka, gazdagon, akár maga Midász király, Galen Ben Rasid magával ragadja Tesst egzotikus izgalmakat rejtő birodalmába, Szedikánba, s szabadságot ígér neki, ha házasságuk révén szövetségben egyesíthetik a két királyságot. Ellenségei gyűrűjétől övezve a férfi szenvedélyeinek rabszolgájává teszi a lányt, hogy magához kösse mindörökre, de nem sejti még, hogy amikor elnyeri asszonyául, saját szívét ítéli önkéntes, meghódoló rabságra.

 

 

 

A Szél Táncosa trilógia

 

A Szél Táncosa fehéren izzó villámból született, értéke felbecsülhetetlen volt, büntetést osztott a gonosznak, jutalmat az igazaknak, hatalma volt az emberek s a népek végzetén. Így szól a legenda.

A Szél Táncosa (The Wind Dancer 1991)

A szél táncosaA reneszánsz Itália, Michelangelo és Leonardo da Vinci kora... Mikor a cselszövések ugyanolyan bonyolultak, mint a katedrálisok kőfaragványai, mikor a bérgyilkosság elismert mesterséggé válik, mikor suhogó selyemruhák rejtik a halálos fegyver, a stiletto csillogását, mikor az emberekben felébred a szép utáni vágy, mikor a méregkeverés tudománya közkinccsé válik... E kor Firenzéje szolgáltatja a hátteret egy különös történethez, amelynek két főszereplője egy furcsa páros: egy előkelő firenzei nemes és egy zsebtolvaj lány. Ők ketten e szokatlan kapcsolat kölcsönös előnyeit felismerve együtt vágnak neki a nem mindennapi kalandnak: a nemesi család féltett kincse, a Szél Táncosa visszaszerzésének.

.

 

 

 

A szél táncosa 2. - Szélvihar (Storm Winds 1991)

A Szél Táncosa 2. - Szélvihar A reneszánsz Itália, a bársony és a páncél, a siralmas nyomorúság és a mérhetetlen gazdagság világa szolgáltatta a hátteret az első kötet történetéhez, amelyben a várúr és a tolvajlány egymásra talált, hogy visszaszerezzék a család féltett kincsét, az arany Pegazus-szobrot, a Szél Táncosát. Pusztító sorscsapások elől menekülve francia földön találnak otthonra, a szobor pedig Lajosnak, az ország királyának a birtokába kerül. Uralkodók sora örökíti át birodalmával együtt a páratlan értéket, mígnem közel háromszáz esztendő múltán, a nagy francia forradalom viharában a halálra ítélt királyi család s az Itáliából átszármazott, dúsgazdag francia polgárrá lett dinasztia sorsa egybefonódik: összekapcsolja őket a szárnyas ló mesés varázsa, emberfeleletti hatalma. A vagyonos bankár és a nincstelen arisztokrata művészlány véletlen hozta ismeretségéből szövetség kovácsolódik, hogy megoltalmazza az ártatlanokat. Szerelmük segíti őket, hogy a lángok, vértenger és borzalmak poklából kimentsék két család legféltettebb kincsét: a Pegazust, és egy gyermeket - s végül hazára leljenek egy új világban.

Sajnos a trilógia harmadik része nem jelent meg.

 

 

 

A végső célpont (Final Target 2001)

A végső célpontAlighogy Melissa megérkezik nővére, Jessica vidéki házába, máris egy dráma kellős közepén találja magát. Nővére az Egyesült Államok elnökének lányát kezeli, aki katatóniás. A szörnyű sokk, ami a kislányt az elméje teremtette, sötét és magányos világba száműzte, nevelőnőjének és a védelmére kirendelt testőrnek kegyetlen meggyilkolása volt. Melissa és Jessica saját biztonságukat teszik kockára azért, hogy megszabadíthassák Cassie-t kínzó rémálmaitól, miközben kénytelenek egy rejtélyes, karizmatikus idegen férfiban feltétel nélkül megbízni. Egyikük élete sincs biztonságban, mert a gyilkos azt keresi, ami Cassie rémálmainak mélyén rejtőzik.

A könyvben ismét találkozhatunk a Szél Táncosával.

 

 

 

 

 

 

Eve Duncan könyvek

 

1. A hazugság arca (The Face of Deception 1998)

A hazugság arcaEve Duncannek, a törvényszéki szobrásznak ritka, nem túl örömteli adottsága van: meg tudja állapítani a holtak személyazonosságát koponyájuk alapján. Amikor a milliárdos iparmágnás, John Logan megkeresi azzal, hogy építse fel egy felnőtt áldozat arcát, nem szívesen vállalja el a munkát. A figyelmeztető jelek egyértelműek. Eve-et egy speciálisan felszerelt laboratóriumba viszik. Biztonsági kamerák figyelik minden lépését. A telefonbeszélgetéseket lehallgatják. És ott van maga Logan is, aki hol könyörtelen, hol elbűvölő, de mindenképpen elszánt. Ám Eve számára már túl késő kiszállni. A koponya elkezdte felfedni döbbenetes kilétét, ezzel gyilkosságok és hazugságok hálójából szőtt rémisztő csapdába ejtve Eve-et. Máris befolyásos ellenségeket szerzett magának, akiknek egyetlen célja, hogy leplezzék az igazságot. Módszerük a hidegvérű gyilkosság. Nekik csak az számít, hogy Eve-et örökre elhallgattassák. Mert a koponya titka a sírban kell hogy maradjon; nem számít, ki száll alá azzal együtt.

Az írőnő üzenete:

Ahogy a könyvem végéhez közeledtem, már tudtam, hogy kell szülessen egy másik Eve Duncan-könyv is. Amikor kitaláltam Eve alakját, csak egy törvényszéki szobrász volt, akinek nem volt személyes története. Ám hamarosan önálló életre kelt, szomorúsággal teli, sikeres életre, és erős asszony lett belőle. Megtanulta elviselni minden szülő legszörnyűbb rémálmát: gyermeke elvesztését. Mivel jómagam is anya vagyok, el tudom képzelni Eve kínszenvedését. Túl fájdalmasnak találom, hogy így elhagyjam őt, most, hogy Bonnie utáni keresése éppen hogy csak elkezdődött. Így hát írok egy újabb történetet. Bonnie utáni kutatása során Eve olyan kihívásokkal találja szemben magát, melyek titokzatosak és ijesztőek. Egy gyilkos próbára teszi tűrőképességét, és az őrület határára sodorja őt. Eve pedig azon kell, hogy elgondolkodjon, meddig is hajlandó elmenni a túlélés érdekében. Remélem, izgatottan várják, hogy megtudjak a választ.

 

 

2. Gyilkos játszma (Killing Game 1999)

Gyilkos játszmaA gyilkos nagyon is jól ismeri Eve Duncant. Tudja, hogy Eve mekkora fájdalmat érez meggyilkolt lánya, Bonnie miatt, akinek holttestét soha nem találták meg. Tudja, hogy Eve, az ország egyik legjobb törvényszéki szobrászaként, ragaszkodni fog a kilenc csontváz azonosításához, melyeket a Georgiához közeli talladegai vízesés fölötti csúcson fedeztek fel. Tudja, hogy Eve azt fogja hinni, lehet, hogy azok közül a csontvázak közül az egyik a kislányáé. Ám a gyilkos szadista játszmájának ez csak a kezdete. Ő ugyanis Eve-et akarja, testestül-lelkestül. Fel fogja használni, hogy kijátszhassa adu ászát, és biztosra veszi, hogy a nő megteszi mindazt, amire szánja...

 

 

Az Eve Duncan könyveknek még három kötete van a The Search, a Blind Alley és a Countdown. Remélem, ezek a részek is hamarosan megjelennek majd magyarul, valamint, hogy az írónő tovább folytatja a sorozatot.

 

 

 

 

Ne bízz senkiben! (No One To Trust 2002)

Ne bízz senkibenRico Chavez rettenetes gyilkos: kegyetlen, ravasz, karizmatikus. És megvannak a módszerei, hogy elérje, amit akar. A legjobban Elena Kylert akarja - holtan látni. Elena katona volt, szintén ölésre kiképezve, és senkire sem volt szüksége a túléléshez. De most egy veszélyes ember elől menekül, és segítségért fordul egy másikhoz. Sean Calennek nem voltak illúziói. Tudta, Elena csak kétségbeesésében fogadta el a segítségét. Mégis mindent megtett volna azért, hogy ez a nő, aki soha senkiben és semmiben nem bízott életében, fogadja el őt mint szövetségesét. Calen és Elena jól tudják, hogy Chavez hatalma és pénze azt jelenti, tőle sehol sem lehetnek biztonságban, és senkiben sem bízhatnak, még egymásban sem. Chavez kapcsolatai a bérgyilkosokkal és a hatalom embereivel lehetővé tették számára, hogy minden szabály nélküli háborút vívjon. Két brutálisan erőszakos tettével megmutatta, őt nem lehet megállítani. Iszonyatos gyilkosságok sorozata kíséri Calen és Elena útját a végső leszámolásig. Mert Chavez mindent maga akar irányítani, és neki több kell, mint csupán Elena élete. Addig akarja életben tartani, míg a nő szemtanúja nem lesz annak, mint pusztul el minden és mindenki, amiben és akiben hitt. Azt várja, hogy Elena a végén maga könyörögjön a kegyelemdöfésért.

 

 

 

 

Aztán meghalsz... (And Then You Die 1998)

Aztán meghalszBess Grady fotóriporter sok szörnyűséget látott már munkája során. De sem Szomália, sem Szarajevó nem készítették fel arra a borzalomra, amely egy mexikói kisvárosban vár rá, ahová félig-meddig pihenni indul. Bess egy utazási magazin megbízásából látogat el Tenajóba, ahová magával viszi nővérét, Emilyt is. Ám a várost a terroristák kísérleti bázisként használják egy olyan biológiai fegyver tesztelésére, melyet később az Amerikai Egyesült Államokban készülnek bevetni. Bess kénytelen elfogadni egy vadidegen és nem túl szimpatikus férfi segítségét, aki kijuttatja a vársoból, és mellette marad, míg ő igyekszik megtalálni nővérét. A férfi céljai kifürkészhetetlenek, stílusa otromba...

 

 

 

 

 

 

Kedves vadember (Tender Savage 1990)

Kedves vademberRicardo Lázaro, a legendás költő katona, Saint Pierre forradalmi vezetője fogságba esett az egyik támadás során. Ám még sikerült megmentenie Lara Clavel öccsét, és a szép nő azzal az elhatározással érkezett meg a szigetre, hogy kiszabadítja öccse megmentőjét. Lara tudta, hogy csak akkor sikerülhet a tervük, ha meggyőzi fogvatartójukat arról, hogy Ricardo beleszeretett. Amikor szemtől szembe találta magát a forradalmi vezérrel, rájött, hogy minden porcikája kívánja, szereti a férfit. Ricardó mindent megtett, hogy megvédje ezt a szőke angyalt a szenvedéstől, de a körülmények úgy hozták, hogy ez elkerülhetetlenné vált. Nagy szüksége volt ekkor messze földön híres erejére, ami nélkül nem élhette volna túl a tíz évig tartó polgárháborút. Lara szemének tüze ráébresztette, hogy a forradalom mit vett el tőle - szeretetet, gyengédséget, kötődést. Ricardo azt vallotta, hogy vannak dolgok, amikért érdemes harcolni. Vajon Lara meg tudja győzni arról, hogy a szerelem és a boldogság az, amiért a legtöbbet érdemes küzdeni?

 

 

 

 

A távolság vonzásában (Touch The Horizon 1984)

A távolság vonzásábanBillie Callahan valami esztelen küszködéssel és kalandor lelkülettel eddig mindig kivágta magát a nehéz helyzetekből, de amikor a Sedikhan-sivatagban homokviharba került, úgy érezte, ezúttal kifogtak rajta az elemek. Ekkor a futóhomok förgetegén át egy fekete csődörön vágtató mesebeli herceg száguldott a megmentésére, hogy kiragadja a korai halál markából, mielőtt elnyelné a homoksír. Vajon csak a felajzott képzelet szülte délibáb-e, amit látott? Nem. A titokzatos férfi a fehér burnuszban valóság volt. Elragadta őt a világ végére, a szenvedélyes végzet felé, amelyről titokban mindig álmodott...

 

 

 

 

 

 

Viharos fogadalom (Stormy Vows 1983)

Viharos fogadalomA függetlenségére különösen kényes Brenna Sloan úgy érezte, kezd meginogni a magabiztossága Michael Donovan lendületes közeledése hatására. Mindketten megszokták a küzdelmet - de Brenna nem volt elég erős, hogy szerelmet adjon (amire pedig úgy vágyott), Michael pedig csak elfogadni volt képes mindaddig, amíg Brennával nem találkozott. Kegyetlen nehézségek árán legyőzte a lány ellenállását, és belehajszolta egy gyors házasságba. Valójában egy szívet tépő félreértés után, ami csaknem semmivé tette a boldogságukat, adták át magukat teljesen a szenvedélynek. Vajon meg tudta-e győzni Michael Brennát, hogy iránta érzett szerelme örök életű?

 

 

 

 

  e-mail

© 2004 Ajus. Média Online design