Romantikus Írók Tárháza

Barbara Delinsky
Barbara Delinsky Boston külvárosában született és nevelkedett. Életéről így mesélt:

Google
 

Barbara Delinsky"8 éves voltam, amikor az édesanyám meghalt, ami egyébként átlagos gyermekkorom meghatározó eseménye lett. Zongora és fuvola órákat vettem. Társastánc órákra jártam. Nyári táborokba töltöttem a nyarakat egészen 15 éves koromig, majd 16 évesen megtanultam vezetni"

A Newton High Schoolban érettségizett, a Tufts Egyetemen pszchilógiából széptudományok baccalaureusa (Bachelor of arts) fokozatot szerzett és a Boston College-ban bölcsész végzettséget szociológiából.

"A bölcsész fokozatot azért szereztem meg, mert egy jobb állásra, és jobb fizetésre vágytam. A férjem csak akkor kezdte el a jogi iskolát. Szükségünk volt a pénzre"

A diploma megszerzése után kutatóként dolgzott a Massachusetts Society for the Prevention of Cruelty to Children-ben, és fotóriporterként a Belmont Heraldnak.

Később Ms. Delinsky szerencsére író lett. Az ikrei 4 évesek voltak, amikor véletlenül rábukkant az újságban egy rövid újságcikkre 3 írónőről. Ez felkeltette a kíváncsiságát, 3 hónapot töltött kutatással, tervezéssel, megírta az első könyvét - és el is adta.

Ez 1980-ban történt. Azóta több mint 70 novellát írt és publikált. A romantika területéről való kezdés után átnyergelt a mainstream fiction-re (kitalált főáram?) olyan címekkel, mint a For My Daughters, Together Alon, és a A Woman's Place (megjelent magyarul!).

"Ez egy nő természetes fejlődése volt, egy olyan nőé, aki érdeklődik az emberek valamint a pszihológia és a szociológia iránt. Az emberek és a társadalmi fejlődés elbűvölnek engem.
Évről évre, könyvről könyvre a történeteim összetettebbé váltak míg egyszerűen kinőtték a kezdeti formákat."

Az érzelmi intenzitás mestere, megérint az olvasók elméjét és szívét a komplikált szövésű hazai összefüggéseket és drámákat tartalmazó történeteivel.

"Az olvasók azonosulnak a karaktereimmel. Ismerik őket. Velük vannak. Én egy mindennapi nő vagyok, mindennapi emberekről írok akik nem-túl-mindennapi kihívásokkal kerülnek szembe."

A könyvei érzelmi töltéssel rendelkeznek, a családról, a barátságról, a testvéri rivalizálásról. Rendszeres időközönként feltűnik a New York Times, a Wall Street Journal, a Washington Post, a Publishers Weekly, és a USA Today bestseller listáin.

 

.

Magyarul megjelent könyvei:

 

 

Amíg a nővérem alszik (While My Sister Sleeps 2008)

Amíg a nővérem alszik A "Köztünk marad" sikerét követően Barbara Delinsky újabb nagyszerű és megindító regénnyel jelentkezik; a téma ezúttal a testvérek sajátos és bonyolult érzelmi világa.
Molly és Robin Snow fiatal testvérpár. Molly megrendülve értesül arról, hogy Robinnak - aki az olimpiára készülő sportoló és a család kedvence - súlyos szívrohama volt. Snow-ék a kórházban gyászos diagnózissal szembesülnek: lehet, hogy Robin nem nyeri vissza többé az öntudatát.
Miközben Robin családja megküzd ezzel a helyzettel, lelkiismeret-furdalás és féltékenység támad bennük. Mollynak nehéz döntést kell hoznia, és hamarosan olyan felfedezéseket tesz, amelyek megváltoztatják a nővéréről dédelgetett képét. Tudomásul kell vennie, hogy nem ismerte igazán Robint.

 

 


 

 

Ígéret (Commitments 1988)

Ígéret Sabrina Stone egy kívülálló számára elegáns és gondtalan társasági hölgynek tűnhet, ám agykárosult kisfia ápolása súlyos terhet jelent számára a mindennapokban. Amikor Derek McGill televíziós újságíró felkeresi, hogy interjút készítsen vele a fogyatékos gyermekekről szóló riportműsorához, a néhány perces beszélgetés is elegendő ahhoz, hogy Sabrinában rokonszenv ébredjen a férfi iránt. Nem sokkal ezután Derek McGillt emberölés vádjával börtönbüntetésre ítélik. Sabrina egy hirtelen jött sugallatnak engedve meglátogatja, s tudtára adja, hogy ő hisz az ártatlanságában. A börtönbéli találkozások rendszeressé válnak, s bár a férfit megkeményítik a börtönévek, hallgat a szívére: Derek és Sabrina egymásba szeretnek. Időközben a nő elválik a férjétől, és most már szabadon küzdhet a szerelméért. Azonban az örömbe üröm vegyül, mivel a férfit szabadulása után a bosszúvágy hajtja, és a Sabrinával kötött boldog házassága ellenére mindenáron tönkre akarja tenni azt az embert, aki éveket vett el az életéből...

 

 


 

 

Köztünk marad (The Secret Between Us 2008)

Köztünk marad Ezt az anya-lánya köteléket semmi sem tépheti szét. Még az igazság sem. Deborah Monroe és lánya, Grace egy buliról hazafelé tartva autójukkal elgázolnak egy férfit, aki a sötétben fut. Grace ült a volánnál, Deborah azonban még a rendőrség kiérkezése előtt hazaküldi őt, hogy magára vállalja a felelősséget a balesetért. A később csalásnak minősülő döntés utólag önálló életre kel, és veszélybe sodorja anya és lánya kivételesen erős kötelékét.

A Köztünk marad felejthetetlen történet a jó szándékból hozott rossz döntésekről és egy félresikerült hazugság szörnyű következményeiről.

 

 


 

 

Drágakő (Facets 1990)

Drágakő Hillary Cox írónő egy tv-showból értesül róla, hogy a dúsgazdag turmalinbánya-tulajdonos, John St. George, aki 27 éve a szeretője, egy másik nőt vesz feleségül. Bosszúból Hillary úgy dönt, hogy könyvet ír, melyben a nyilvánosság elé tárja John sötét titkokkal, galádságokkal teli múltját. John húga, Pamela St. George szintén bosszút forral a férfi ellen, így akarja megtorolni a gyermekkora óta elszenvedett sorozatos sérelmeket.
A három évtizedet átfogó családi dráma, akárcsak egy drágakő, számos életsorsot tükröz vissza. A történetből egy gonosz, önző, ember jelleme rajzolódik ki, aki gátlástalanul gázolt át családtagjain, szerelmein, kőkeményen ragaszkodva saját elképzeléseihez az üzleti és magánéletben egyaránt.

 

 


 

 

 

Családi viszonyok (Family Tree 1997)

Családi viszonyok Dana Clarke mindig szilárd hátteret adó otthon és család után sóvárgott, hogy kompenzálja saját nehéz gyermekkorát. Most boldog házasságban él egy előkelő családból származó férfival, és első gyermeküket várják.
De azon a napon, amely élete legboldogabbja lehetne, egész addigi világa darabokra hullik. Gyönyörű és egészséges kislányt szül, aki azonban afroamerikai vonásokat hordoz. Dana férje az asszony legnagyobb megdöbbenésére aggódni kezd, hogy az emberek esetleg azt gondolják majd, Dana félrelépett.
Csak úgy menthetik meg a helyzetet, ha Dana felkutatja az apját, akiről semmit sem tud, és kinyomozza az esetleges afroamerikai örökséget a családjában.
Dana elszántsága, hogy kiderítsék az igazságot, szívszorító utazásra viszi őket mindkettőjük családjának múltjába, miközben előítéletekben és félelmekben gyökerező súlyos titkokra derül fény.

 

 


 

 

Vakmerő nyár (The Summer I Dared 2006)

Vakmerő nyárMegváltoztathatja-e örökre egy pillanat az ember életét? S, ha igen, mi következhet azután? Ez az a kérdés, amely nem hagyja nyugodni Juliát, egy kilenc ember életét követelő hajóbaleset egyik túlélőjét. Engedelmes feleség és anya volt egész addigi életében, de miután megérinti a halál közelsége, rádöbben, hogy lénye és a körülötte lévő világ sokkal többet rejt, mint valaha is hitte. Úgy érzi, különös kapcsolat fűzi az életben maradt emberekhez, s lassanként felfedezi a csendes sziget, Big Sawyer nyújtotta egyedülálló lehetőségeket, miközben mindama dolgok, amelyek valaha fontosnak tűntek, elveszítik jelentőségüket. Egy belső erőre támaszkodva, amelynek létezéséről korábban nem volt tudomása, Julia szenvedélyesen ébred rá egy új világra, s félelem nélkül fogadja el a bizonytalant is, amit korábban elképzelni sem tudott.

 

 


 

 

Tisztakék (Looking for Payton Place 2005)

TisztakékAnnie Barnes hazatérésével Middle Riverbe régi titkok tárulnak fel. Annie tisztában van vele, hogy haza kell utaznia, ha választ szeretne kapni az anyja halálának körülményei kapcsán felmerült nyugtalanító kérdéseire. Amikor a városka lakói meghallják, hogy Annie hosszabb szabadságra a városba érkezik, mindenki - még saját nővérei is - azt hiszi, hogy róluk akar regényt írni. Annie kérdezősködése felborzolja a kedélyeket. Közellenséggé válik, amikor sikerül kiderítenie, hogy a helyi papírgyár mérgező anyagokat bocsát ki - s kezdi azt hinni, hogy ezeknek köze lehetett édesanyja betegségéhez, amely a halálát előidézte. Mivel a papírgyár a városka legjelentősebb munkaadója, mindenki attól fél, mi lesz, ha Anni mélyebbre ás. Félelmeik lassan rosszindulattá sűrűsödnek.

 

 


 

 

Parti út (Coast Road 1998)

A könyv a Reader's Digest kiadó Válogatott könyvek sorozatában már megjelent korábban.

Parti útBarbara Delinsky legújabb regényében Észak-Kalifornia dús, színes, eleven szép vidékére viszi az olvasót. Rachel Keats és Jack McGill képzőművészek nagyon szeretik egymást, amikor összeházasodnak. Tíz év házasság után aztán elválnak útjaik. Jack San Franciscoban marad, Rachel két lányukkal a Big Sur-i partvidékre költözik. Hat évvel később, egy éjszakai telefonhívás nyomán, Jack sűrű munkaprogramját és jól menő építészi karrierjét otthagyva, volt felesége kórházi ágyához rohan. Míg Rachel kómában fekszik, Jack mellette virraszt, miközben új barátai, a lányai elbeszéléséből és Rachel művészete által jobban megismeri egykori hitvesét, mint valaha..

 

Kanyargós utak (Coast Road 1998)


Kanyargós utakFájdalmas válásukat követően Rachel Keats és Jack McGill külön utakon járnak, és minden erejükkel próbálnak nem visszagondolni múltjukra. Aztán végzetes autóbaleset történik Kalifornia kanyargós parti útján, és ez megint összehozza őket. Kis szerencsével ismét esélyük lehet arra, hogy fellángoljon a szerelmük, ha mindketten igazán akarják. Megint beigazolódik, hogy az élet legnagyobb ajándékához véletlenül juthat hozzá az ember.

 

 

 

 

 

Februári vihar (An Accidental Woman 2002)

Februári viharHeather Malone a legutóbbi tizennégy évben Lake Henryben talált otthonra, ott él egy özvegyember, Micah Smith oldalán. Amikor az FBI őrizetbe veszi azzal a váddal, hogy egy Kaliforniában elkövetett emberölés után megszökött a felelősségre vonás elől, a város döbbent hitetlenkedéssel fogadja a hírt. Ám amikor a Heatherhöz legközelebb állók visszagondolnak, ráeszmélnek, hogy korábbi életéről gyakorlatilag semmit sem tudnak.
Poppy Blake Heather legjobb barátnője. Születésétől fogva Lake Henry-i lakos, mindkét lábára megbénult egy motorosszán-balesetben, amelyben az udvarlója meghalt. Azóta keményen dolgozik, hogy újjáalakítsa életét. Az elszántan önállóságra törekvő nő nem hagyja, hogy mozgáskorlátozottsága elfojtsa a szellemét. Ám a múlt hibái miatti bűntudata a jelenlegi rokkantságánál is inkább akadályozza abban, hogy olyan jövőt találjon, amelyben férj és család is helyet kap. Griffin Hughes író eredetileg egy Poppy nővérét, Lily Blake-et érintő országos horderejű sajtótudósítás kedvéért utazott Lake Henrybe. Poppy iránti vonzalma csábítja vissza a városba. Egy elejtett megjegyzése azonban Heather nyomára vezeti FBI-ügynök bátyját. Hogy ezt jóvátegye, meg kell fejtenie Heather múltjának rejtélyét...
Delinsky történte egy festői New England-i kisvárosban játszódik a juharcsapolási szezon idején. A feszes meseszövésű, lebilincselő elbeszélés a közösségi összetartás, a barátság és a megváltó erejű szerelem értékét hirdeti.

 

 

 

Szeretőm, Pete (Flirting with Pete 2003)

A könyv a Reader's Digest kiadó Válogatott könyvek sorozatában már megjelent korábban.

Szeretőm, PeteA Szeretőm, Pete-ben Barbara Delinsky két csodálatos elbeszélést fűz össze drámai, érzelemdús, és teljesen váratlan fordulatokkal, amelyben egy fiatal nő elkeseredett küzdelme - hogy kivívja apja elismerését, akivel soha nem találkozott - önismereti utazássá alakul át.
Casey Ellis magányos ponthoz érkezett az életében. Anyja évek óta kómában fekszik egy súlyos baleset következtében, és most az apja is meghalt. Noha Casey nem ismerte az apját - soha sem találkozott vele személyesen - mindig életben tartotta azt a reményt, hogy egyszer majd ez az ember, dr. Cornelius Unger, a közismert pszichológus elismeri őt lányaként.
Hogy a kedvére tegyen, az apja hivatását választotta: terapeuta lett - de hiába. Ezért aztán döbbenettel értesül róla, hogy az apja végrendeletében ráhagyta Boston előkelő negyedében, a Beacon Hillen álló csodálatos házát. Casey azon gondolkodik, hogy eladja az örökségét, és a pénzt anyja gyógykezelésére fordítja, ám ekkor ellátogat a házba, ami azonnal elvarázsolja.
De továbbra is ott motoszkál Caseyben a kérdés, miért ezt a módját választotta Cornelius Unger, hogy elismerje őt lányaként. Mivel úgy érzi, valami rejtett célja is volt, átkutatja a házat, és egy kézirat első részét találja, mely egy Jenny nevű fiatal lány szívszaggató történetét meséli el, akit apja szexuálisan zaklatott, anyja pedig érzelmi zsarolásban tartott. Amikor a lány anyját meggyilkolták, az apja börtönbe került. Most, mindössze hat börtönben töltött év után szabadlábra helyezik, és Jenny tudja, hogy el kell menekülnie.
A kiutat egy titokzatos idegen személyében találja meg, egy álomférfiben, akit Pete-nek hívnak, és aki egy motorbiciklin érkezve a városba, felajánlja Jennynek, hogy elviszi onnan. A kéziratról bebizonyosodik, hogy nemcsak apja múltjához vezető kulcs, hanem ahhoz az emberhez is, akibe időközben beleszeretett.

 

Szerelmem, Pete (Flirting with Pete 2003)

Szeretőm, PeteCasey Ellis szeretné megérteni az apját, akit sohasem ismert. Az idős és roppant zárkózott férfi különös örökséget hagyott rá: az elegáns bostoni házát a város egyik legfelkapottabb környékén, illetve egy Jenny nevű, szerencsétlen sorsú lány terjedelmes naplóját. Casey nem tudja, hol tengeti életét Jenny, és lehet-e még segíteni rajta. Ám minél közelebb jut ahhoz, hogy Jenny nyomára bukkanjon, annál közelebb kerül ahhoz is, hogy végre-valahára megtalálja önmagát.

 

 

 

 

 

Zsákutca (The Woman Next Door 2001)

ZsákutcaEgy connecticuti villanegyed bájos kis zsákutcájában három házaspár éli harmonikus életét mindaddig, amíg az egy éve megözvegyült, és attól kezdve egyedülálló, fiatal és gyönyörű szomszédasszonyukról ki nem derül, hogy állapotos. Ki az apa? Lehet, hogy a három férj egyike? Mindhárom házasságot megmérgezi a kételkedés és a féltékenység. Legyőzhető-e egy ilyen érzelmi válsághelyzet? Melyikük kapcsolata elég erős ehhez? Barbara Delinsky új könyve is meglepetésekben és váratlan fordulatokban gazdag. A feltétlen bizalom és igaz szerelem regénye.

 

 

 

 

Indián nyár (The Vineyard 2000)

Indián nyárAmikor a hetvenhat éves Natalie Seebring megözvegyül, és elhatározza, hogy feleségül megy csodás tengerparti szőlőskertjének egyik alkalmazottjához, gyermekei ugyancsak megbotránkoznak. Az energikus és még mindig vonzó Natalie erre úgy dönt, magyarázatképpen megírja emlékiratait. Olivia Jonest bízza meg, hogy segítsen neki. A magányos fiatal nő, aki egyedül neveli kislányát, kapva kap az alkalmon, azt reméli, végre bekerül egy családba, ráadásul a busás honoráriumból taníttathatja diszlexiás gyermekét. Csakhogy semmi sem olyan, mint amilyennek elképzelte. Simon Burke, a szőlőgazdaság vezetője például igen ellenségesen fogadja, pedig igazán jóképű fiatalember. A ház asszonya viszont annál jobban ragaszkodik Oliviához, minél több titkot tár fel előtte a saját életéből. Csakhogy lassan kész az emlékirat, s Oliviának mennie kell. Lesz-e, aki marasztalja? Natalie? És a jóképű Simon, aki már rég feladta ellenérzéseit, vagyon elengedi-e?

 

 

 

 

Ki szeret a végén? (Fast Courting 1983)

Ki szeret a végén?A New York Times sikerlistás, nálunk is közkedvelt szerzőjének ez a már-már klasszikusnak számító regénye egy férfi és egy nő történetét mondja el, és a szerelem izgalmas játékát mutatja be.
Antonia Phillips, a csinos, fiatal újságírónő azt a feladatot kapja a magazintól, amelynek dolgozik, hogy készítsen riportsorozatot a keleti partvidék öt legérdekesebb, legvonzóbb agglegényéről. Nem fűlik a foga ehhez a munkához, előítéletei támadnak leendő riportalanyaival kapcsolatban. Arra azonban egyáltalán nem számít, hogy lesz közöttük valaki, akivel nem egykönnyen boldogul. Daniel Strahan, a bostoni profi kosárlabdacsapat vezetőedzője egyértelműen visszautasítja az interjút, de szemlátomást különös hatással van rá Antonia intellektusa és szépsége. Az újságírónő is szeretné közelebbről megismerni ezt a talányos férfiút, aki él-hal a kosárlabdáért, pedig tisztában van vele, hogy egy örökösen úton lévő ember nem megfelelő partner az ő számára. Már csak azért sem, mert korábbi házassága éppen a kosárlabda miatt ment tönkre, s ezt a megrázkódtatást még mindig nem heverte ki. Azt azonban már megszokta, hogy önálló nőként maga irányítja az életét. Igen ám, de valamiről teljesen megfeledkezik. Arról, hogy a szerelem nincs tekintettel semmiféle előítéletre, szabályra vagy tilalomra. Különösen, ha igazi és kölcsönös...

 

 

 

 

Mégiscsak veled (First, Best, and Only 1986)

Mégiscsak veledA Langan szülőket óriási veszteség éri: fiuk, a családi vállalkozás elnöki székének várományosa motorkerékpár-balesetben életét veszti. Fabian haláláért annak barátját, a bohém Franket teszik felelőssé, aki a járművet vezette. Vádaskodásaikkal mély sebet ejtenek lányukon, Marnie-n, aki fiatal kora dacára szenvedélyes szerelmi viszonyt folytat Frankkel, ám a tragédia után kapcsolatuk megszakad. Hosszú idő telik el, mire viszontlátják egymást.
Marnie-t csak nagy nehezen tudják rábeszélni beosztottai, hogy modellt álljon újonnan piacra kerülő folyóiratának címlapjához. A műteremben megpillantva a fényképészt, Franket, térde megremeg, s érzi, hogy nem lesz könnyű helytállnia... Különös, szép és mégis szomorú emlékek élednek újra Marnie-ban, amikor tizennégy év után ismét találkozik a férfival. Az évek során sok minden változott, Marnie szerelme és a szülők mélységes gyűlölete a férfi iránt azonban nem. Frank azonban már korátsem az, aki volt: híres fényképész lett. Merő kiváncsiságból leszerződik a lány lapkiadó vállalatának legújabb képes folyóiratához, s a viharos érzések hamarosan ismét fellángolnak bennük. Már csak Marnie szüleit kellene meggyőzni arról, hogy tévesen ítélték meg lányuk szerelmesét. (Tiffany 44)

 

 

 

Egy asszony helye (A Woman's Place 1997)

A könyv a Reader's Digest kiadó Válogatott könyvek sorozatában jelent meg.

Egy asszony helyeHogyan történhetett meg? A családja boldog életéért mindenre hajlandó önfeláldozó anya - aki amúgy kiváló üzletasszony is - hirtelen olyan válságos helyzetbe kerül, amely teljesen kilátástalannak tűnik. Claire Raphael példátlan elszántsággal kezd új életet, bár tisztában van azzal, hogy minden erejére szüksége lesz. Az érzelmekre erősen ható családi dráma napjainkban történik.

 

 

 

 

 

Három kívánság (Three Wishes 1997)

A könyv a Reader's Digest kiadó Válogatott könyvek sorozatában jelent meg.

Egy októberi hóvihar és egy figyelmetlen sofőr - a kettő együtt akár a végzetet is jelenthette volna a kisvárosi pincérlány, Bree Miller számára. Ám ehelyett az egész világ megváltozik körülötte, olyan élet és szerelem ígéretével kecsegteti, amelyet korábban álmodni sem mert volna. Ám a kívánságok kockázattal járnak. Mi történik, ha valóra válnak? Mesteri elbeszélő tollából született ez a szívhez szóló történet a szerelem erejéről.

 

 

 

 

  e-mail

© 2004 Ajus. Média Online design